Pobjednik AJB DOC Film Festivala “O očevima i sinovima” nominovan za Oscara

Film Talala Derkija nominovan je u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

Na održanoj ceremoniji Akademije filmskih umjetnosti i nauka objavljene su nominacije za najbolje filmove u svim kategorijama za 91. dodjelu nagrade Oscar.

Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu, dokumentarni film “O očevima i sinovima”, jedan je od pet nominovanih za najbolji dokumentarni film:

– “Of Fathers and Sons”, Talal Derki,

– “Free Solo”, Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi,

– “Hale County This Morning, This Evening”, RaMell Ross,

– “Minding the Gap”, Bing Liu, i

– “RBG”, Betsy West, Julie Cohen.

Domaćini ceremonije, glumci Kumail Nanjiani i Tracee Ellis Ross, s predsjednikom Akademije Johnom Baileyjem, objavili su nominacije u 24 kategorije, a pobjednici će biti poznati 24. februara, kada će biti održana 91. ceremonija dodjele nagrade Oscar.

Film “O očevima i sinovima”, reditelja Talala Derkija, gledaoce približava porodici i djeci koja su se našla u zastrašujućem kontekstu ekstremističke ideologije i rata. Reditelj se vraća u domovinu i zadobija povjerenje porodice pripadnika Fronta al-Nusra, s kojom duže od dvije godine dijeli svakodnevicu. Njegova kamera fokusirana je na Osamu i njegovog mlađeg brata Aymana. Pruža nam izuzetno rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu.

Film će uskoro biti prikazan na Al Jazeeri Balkans.

Još jedan dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu, mađarski film o modernom ropstvu “Zarobljena žena” rediteljice Bernadett Tuza-Ritter, također je bio među kandidatima za nominacije u istoj kategoriji.