Pobjednik 2. ArteKino festivala je film ‘Living and Other Fictions’

Po odabiru publike pobednik 2. ArteKino Festivala je film ‘Living and Other Fictions‘/ Vivir y otras ficciones, španskog režisera Jo Sol.

ArteKino Festival pokrenut je 2016. godine, a njegovi osnivači su ARTE i Festival Scope. Ono što ovaj festival razlikuje od drugih festivala je da određeni broj publike filmove može da gleda i ocjenjuje online, a prikazuju se odabrana i nagrađivana djela sa prestižnih filmskih festivala širom svijeta.

Drugo izdanje festivala trajalo je od 1. do 17. decembra 2017. godine.

Nagrada od 30.000 eura biće uručena režiseru pobjedničkog filma, a film su nagradili svojim glasovima ljubitelji filma iz 45 zemalja Evrope, koji su gledali i online ocjenjivali film, dok je određeni broj publike imao priliku da filmove sa festivala gleda u kinima širom Evrope.

Novčanu nagradu će dobiti režiser Jo Sol, produkcijska kompanija Shaktimetta Produccions, kao i kompanija za internacionalnu prodaju Eddie Saeta.

Radnja filma: Želja za seksualnim životom postaje vitalna, politička opcija kada Antonio, tetraplegički pisac, odluči da u svom domu uspostavi prostor koji nudi seksualnu pomoć. On koji želi da živi završava tako što ima problem sa životom …

Film je premijerno prikazan na San Sebastian Film Festival-u 2016. godine, i četvrti je film koji je režirao Jo Sol.

Drugo izdanje festivala ArteKino Festival pratilo je 120 hiljada ljubitelja filmova, i prikazivan je u 45 Evropskih zemalja.

https://youtu.be/LUrLK5pbmus