Početna / Vijesti / Filmski festivali / Pobjednik 2. ArteKino festivala je film ‘Living and Other Fictions’

Pobjednik 2. ArteKino festivala je film ‘Living and Other Fictions’

Po odabiru publike pobednik 2. ArteKino Festivala je film ‘Living and Other Fictions‘/ Vivir y otras ficciones, španskog režisera Jo Sol.

ArteKino Festival pokrenut je 2016. godine, a njegovi osnivači su ARTE i Festival Scope. Ono što ovaj festival razlikuje od drugih festivala je da određeni broj publike filmove može da gleda i ocjenjuje online, a prikazuju se odabrana i nagrađivana djela sa prestižnih filmskih festivala širom svijeta.

Drugo izdanje festivala trajalo je od 1. do 17. decembra 2017. godine.

Nagrada od 30.000 eura biće uručena režiseru pobjedničkog filma, a film su nagradili svojim glasovima ljubitelji filma iz 45 zemalja Evrope, koji su gledali i online ocjenjivali film, dok je određeni broj publike imao priliku da filmove sa festivala gleda u kinima širom Evrope.

Novčanu nagradu će dobiti režiser Jo Sol, produkcijska kompanija Shaktimetta Produccions, kao i kompanija za internacionalnu prodaju Eddie Saeta.

Radnja filma: Želja za seksualnim životom postaje vitalna, politička opcija kada Antonio, tetraplegički pisac, odluči da u svom domu uspostavi prostor koji nudi seksualnu pomoć. On koji želi da živi završava tako što ima problem sa životom …

Film je premijerno prikazan na San Sebastian Film Festival-u 2016. godine, i četvrti je film koji je režirao Jo Sol.

Drugo izdanje festivala ArteKino Festival pratilo je 120 hiljada ljubitelja filmova, i prikazivan je u 45 Evropskih zemalja.