Pobjednici 68. Pulskog filmskog festivala

Posljednja večer u Areni započela je dodjelom Nagrade Fabijan Šovagović. Štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta, Društvo hrvatskih filmskih redatelja utemeljilo je 2000.  godine Nagradu Fabijan Šovagović koja se dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma. Neki od prijašnjih laureata su: Boris Dvornik, Ana Karić, Ivo Gregurević, Vera Zima… Nagrada Fabijan Šovagović ove godine dodjeljena je glumcu Zdenku Jelčiću. Od ranih 70-ih do danas, nakupilo se u Jelčićevoj filmografiji kojekakvih tipova – siledžija i egzekutora, partizana i ustaša, mekih i tvrdih udbaša, mafijaša i kockara, a svim tim likovima su karakternu uvjerljivost uvijek davali njegova markantno-mrka pojava, rašpast glas i odrješit govor. Nagradu mu je uručila Anja Šovagović Despot.

Ocjenjivački sud kritike u sastavu: Magdalena Miedl, Nenad Polimac i Mihai Fulger donijeli su odluke o najboljem filmu u međunarodnom i hrvatskom programu.

Nagrada kritike za međunarodni program dodjeljuje se britanskom film U Limbu redatelja Bena Sharrocka, dok nagradu kritike za hrvatski program osvaja  snažna obiteljska drama koja nas pogađa suptilnom analizom odnosa majke i kćeri, s majstorskim izvedbama svih triju glumica. Riječ je o filmu Plavi cvijet u režiji Zrinka Ogreste.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa radio je u sastavu: Ben Hopkins, Lana Barić i Rada Šešić. 

Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjeljena je Ankici Jurić Tilić za film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea.

Zlatna arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljena je također filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea.

Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se redateljici Jenni Toivoniemi  za film Društvene igre.

Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija. Film je to koji s odmjerenom senzibilnošću govori o vrlo ozbiljnoj i teškoj temi, i u kojem u sve glumačke izvedbe impresivno uvjerljivo ostvarene, bez jeftinog manipuliranja.

Publika je, glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija.

U ovoj kategoriji, Hrvatski audiovizualni centar dodjeljuje posebno priznanje ekipi filma Južni vjetar 2 – ubrzanje u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

Žiri u sastavu: Pawel Pawlikovski, Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché  odlučili su o Hrvatskom programu festivala.

Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film Zora redatelja Dalibora Matanića.

Zlatna arena za glazbu dodjeljuje se Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film Zora redatelja Dalibora Matanića.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Danici Ćurčić za ulogu Nele u filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristici i redateljici Antoneti Alamat Kusijanović za film Murina.

Zlatna arena za montažu dodjeljuje se Tomislavu Pavlicu za film Zora redatelja Dalibora Matanića.

Zlatna arena za kameru dodjeljuje se Marku Brdaru za film Zora, redatelja  Dalibora Matanića.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu A bili smo vam dobri, redatelja Branka Schmidta.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste.

Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film A bili smo vam dobri redatelja Branka Schmidta.

Zlatna arena za režiju dodjeljuje se Zrinku Ogresti za film Plavi cvijet.

Velika zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste, produkcijske kuće Inter film i producenta Ivana Maloče.

Nagradu u iznosu od 30.000,00 kn Zagrebačka banka dodjeljuje Zrinku Ogresti, redatelju filma Plavi cvijet, kojemu je ocjenjivački sud 68. festivala igranog filma u Puli dodijelio Veliku zlatnu arenu za najbolji film Festivala.

Paket postprodukcijskih usluga obrade i masteringa slike i tona u iznosu od 10.000,00 kn Teleking dodjeljuje producentu filma Plavi cvijet Ivanu Maloči.

Glasovanjem za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović.