Planetarna umjetnička saradnja

KyotoSaradnja na planetarnoj razini

Kao uvod u skorašnje modne smotre i predstavljanje na čuvenom Salonu Maison&Objet /Kuća i objekt/, pariška glavna općina je organizirala zanimljivu i nesvakidašnju izlozbu “Kyoto Contemporary”, sto je dio programa saradnje gradova na planetarnoj razini.
Prije nekoliko mjeseci su se udružili japanski i francuski umjetnici iz mreže Pariških ateljea i za trajanja školske godine ostvarili originalne i unikatne, dekorativne objekte te modne dodatke, upućene evropskom tržištu. Programom se nastoje privući druga tržišta, približiti sirokoj publici, upoznati sposobnosti pariških designera, čija je kreativnost obogaćena japanskom obrtničkom umijesnošću.

Pariški posjetioci izložbe smještene u privlačnom prostoru Pariških ateljea, nedaleko od poznatog trga Bastille, u živoj četvrti 12 gradskog okruga u kojem su nastanjeni najmlađi stanovnici Grada svjetlosti, upoznali su marku “Kobori” koja djeluje od 1775. godine. Poznata po posebnom kvalitetu budističkih drvenih predmeta i pričesnika, sarađuje sa brojnim hramovima širom Japana. Panoi pokazani u Parizu su ostvareni sa Studijem Monsieur/Gospodin/ i sintetiziraju tradiciju i modernitet. Drvene skulpture i posebni premazi zlatnog lišća su posebno rafinirani.
“Kyoto Natural Factory” preporučuje proizvode za zaštitu čovjekove sredine pod nazivom “Ozdravljenje pet čula”. Svi proizvodi su 100% prirodni.
Od 1937. “Kyoto Bikyo” prodaje kimonoe i ručno krojenu odjeću, urađenu tehnikom “tie&die”. Matouoka Kiichi tradicionalni obrtnik savšeno vlada tehnikom koju primjenjuje na svili i koži, kreirajući inovirajuće predmete sa japanskom preciznosti. Ostvario je posebne salove, udruživši se sa Lily Alcaraz i Léom Berlier, koje su savršeno ostvarile subtilne kontraste i degradacije boja.

Tradicija i modernitet

Kuća “Yumemiya” je poznata u svijetu zahvaljujući tehnici drevnog “tapiranja” materijala nazvanoj “chirimen” Predmeti pričaju promjene godišnjih doba u Kyotou. Njihovi modni dodaci su brzo razgrabljeni u Parizu.
Osnič “Koseidoa”, Tanaka Takeo je čuven restaurator umjetničkih predmeta i kulturnog blaga, posebno budističkih hramova, pa su njegove dekoracijske sposobnosti savršene. Izrađuje paravane visoke game, u saradnji sa Studijem Saint Antoine. Japanska estetika nadahnuta Zen filozofijom je obnovljena u zlatnom listu, obrađenom na savremen način.
Laboratorij i tvornica sna “Daito” postoji od 1925. godine i uspješno ostvaruje objekte za ugodnu okolicu, san i relaksaciju. Pokazali su novu liniju predmeta za bebe koju su ostvarili Anna Borowski i Daito Shingu Kogyo.
Nishimura Takeshi više od četiri desetljeća primjenjuje tehniku Yuzen-Chokoku proizvodeći posebne sviječnjake koje je uradio u saradnji s Elodie Stephan.Ugradili su skulpturalno lišće ovijeno oko svjetiljke.
“Silk Glass” je poseban dekorativni predmet izrađen svilom i japanskom tradicijom ukrašavanja stakla. Upotrebljava se kao portal, plato, za stol ili se stavlja na zid.
“Tachikichi” postoji od 1752. godine i epohe Edo. Ujedno je najpoznatiji japanski proizvođač keramike, pa je sa pariškim umjetnicima Judith Bourdin i Athurom Leitnerom, ostvario set za čaj sa mramornim motivima.
Pariški ateljei pomažu profesionalce umjetničkih obrtništava, mode i designa.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *