Pisac Vilijam Patrik Kinsela umro u 81. godini

vpk

Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana “Bosonogi Džo” o bejzbol igraču Džozefu Džefersonu Džeksonu, umro je u petak u 81. godini u Houpu, u kanadskoj državi Britanskoj Kolumbiji, a smrt pisca je bila uz pomoć doktora, što je u Kanadi legalizovano u junu ove godine.

Iako je napisao skoro 30 romana i knjiga poezije i dobio najviše kanadsko državno priznanje, ali kada se nakraju sumiraju sva njegova djela vidi se da je veći dio njegovih djela bio posvećen bejzbolu.

Ipak njegov roman “Bosonogi Džo”, iz 1982. godine jedno je od najvećih i najzapaženijih njegovih djela.

Naime, roman govori o farmeru kojem glas naredjuje da sagradi teren za bejzbol na svom kukuruznom polju, a po ovom romanu snimljen je 1989. godine i film pod nazivom “Polje snova”, sa glumcima Kevinom Kostnerom, Rejom Liotom i Džejmsom Erlom Džounsom u glavnim ulogama.

Kultne rečenice iz romana “Ako ga sagradiš, on će doći” i “Idi daleko”, zauzele su mesto u književnim leksikonima i spadaju u najpopularnije replike iz Hollywoodskih filmova.

Kinsela je inače bio strastveni ljubitelj i igrač bejzbola, a jako je volio film i priznao je da je plakao kada je prvi put gledao film koji je napravljen po njegovom romanu „Bosonogi Džo“.

Nagradu “Džek Grejni” koju je dobio 2011. godine od kanadske bejzbolske Kuće slavnih, za značajan doprinos bejzbolu, za svoje poznato djelo.

Pisac je rođen u Edmontonu 1935. godine, a ženio se tri puta i iz tri braka ima dvije kćerke i nekoliko unuka.

Takođe njegova želja je bila da kada umre bude sahranjen u krugu najbližih i bez komemoracije.