‘Pirati s Kariba 5’ najgledaniji u kinima, ‘Baywatch’ propao

Disney-ev film ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales‘ najgledaniji je film proteklog vikenda u američkim kinima.

Johnny Depp-ov peti film u kojem glumi Jack Sparrow-a za tri dana u američkim kinima zaradio je 62,2 milionad olara, a za četiri dana je zaradio 77 miliona dolara. Da nije međunarodnog tržišta film u američkim kinima ne bi mogao da zaradi novca ni da pokrije produkcijski budžet koji je iznosio nevjerovatnih 230 miliona dolara.

Prva pozicija po glednaosti protekli vikend u američkim kinima svkako je pozitivna stvar, obzirom da se publika već poprilično zasitila ove franšize. ‘Dead Men Tell No Tales’ je imao drugu najmanju zaradu tokom otvaranja od svih Pirates filmova.
Prvi dio iz ovog serijala zaradio je 46 miliona dolara u prvom vikendu, i jedini je film koji je imao pozitivne kritike.  2011. godine ‘On Stranger Tides’ zaradio je 90 miliona dolara tokom prvog vikenda, 2007. godine ‘At World’s End’ zaradio je 114,7 miliona dolara, 2006. godine ‘Dead Man’s Chest’ zaradio je 135.6 miliona dolara.
Pirates filmovi su do sada ukupno zaradili više od 4 milijarde dolara u cijelom svijetu.

Radnja filma: Jack Sparrow nađe se u ozbiljnim problemima nakon što smrtonosni duhovi predvođeni zim kapetanom Salazar-om, pobjegnu iz Đavoljeg trougla, odlučni da ubiju svakog pirata na moru, uključujući njega. Jack-ova jedina nada leži u pronalasku legendarnog Posejdonovog artifakta koji vlasniku daje potpunu kontrolu nad morima …

Glavne uloge igraju: Johnny Depp, Kaya Scodelario, Orlando Bloom, Golshifteh Farahani, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Kevin McNally, Brenton Thwaites …

Režiju potpisuju Joachim Rønning i Espen Sandberg.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales ukupno je do sada širom svijeta zaradio 270 miliona dolara.

Sa druge strane, Paramount-ov film ‘Baywatch‘ za tri dana prikazivanja zaradio je samo 18.1 miliona dolara u američkim kinima. Za četiri dana prikazivanja zaradio je 22 miliona dolara.
Budžet filma iznosio je 60 milionad olara.
Ovo je samo jedan u nizu Paramount-ovih propalih filmova ovog ljeta. Lista propalih filmova uključuje ‘Ghost in the Shell‘, ‘Rings‘, ‘XXX: The Return of Xander Cage‘, i ‘Monster Trucks‘.

‘Baywatch’ je završio na trećoj poziciji po gledanosti protekli vikend.  Druga pozicija pripala je filmu ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2‘, za koji će se haman ispostaviti da je jedini hit ovog ljeta. ‘Guardiansi’ su protekli vikend zaradili 24.2 miliona dolara. Do sada su u američkim kinima zaradili 340 miliona dolara, a širom svijeta 783 miliona dolara.

Alien: Covenant završio je na četvrtoj poziciji u drugom vikendu prikazivanja, sa zarađenih 10,5 miliona dolara, dok je peti Everything, Everything sa zarađenih 6,1 miliona dolara.

Deset najgledanijih filmova u SAD i Kanadi (zarada u milionima dolara):

1. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – 62,1
2. Guardians of the Galaxy Vol. 2 – 19,8
3. Baywatch – 18,1
4. Alien: Covenant – 10,5
5. Everything, Everything – 6,1
6. Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul – 4,4
7. Snatched – 3,9
8. King Arthur: Legend of the Sword – 3,2
9. The Boss Baby – 1,7
10. The Fate of the Furious – 1,4