Pierre Lescure ponovo predsjednik Festivala u Cannesu

Imenovan još tri godine

Predsjednik najvećeg svjetskog slavlja sedme umjetnosti, Festivala Međunarodnog Filma u Cannesu, bivši upravljač čuvenog tv programa Canala plus, Pierre Lescure će ove godine grandiozno proslaviti 70 godina čuvene manifestacije. Festival će se održati od 17. do 28. maja zahvaljujući financijskim partnerima, javnim institucijama Francuske, mecenama i medijima koje je predsjednik umio privuči.

Produženje mandata upravo je objavio Administracijski savjet francuskog udruženja koje organizira festival, sastavljen od profesionalaca i mnoštva vrijednih organizacija. Pierre Lescure će presjedavati čuvenu filmsku smotru do 2020. godine, isto kao i upravljati festival i njegove brojne projekte.

Pored predsjednika festival ima i amblematičnog glavnog delegata Thierryja Frémonta, što nastavlja upravljati institucijom i osiguravati zvanični program, koji će se za ovogodišnje, jubilarno izdanje otkriti sredinom aprila.

Frémont koji je i direktor Instituta Lumière u Lyonu, njegovom rodnom gradu, ovih dana je objavio kod pariške izdavačke kuće “Grasset”, lični dnevnik Cannesa pod nazivom “Zvanična selekcija”.

Pierre Lescure, jedan od osnivača Canala plus, bio je i glavni direktor televizije od 1994. do 2000. godine. Od 2008. do 2014. je upravljao čuveni pariški teatar Marigny, čiji je bio i producent. Od 2015. je do predsjednik Molotov tv, nove digitalne platforme, galske televizije.

Džana Mujadžić