Vijesti

Peti dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježile premijere filmova Teret i Kradljivci golubova

Peti dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježile su premijere filmova Teret i Kradljivci golubova. Film Teret, srpskog režisera Ognjena Glavonića prati glavnog lika koji radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardiranja Srbije 1993. Dobivši zadatak prevesti tajni teret s Kosova u Srbiju, vozi kroz ratom razorenu Srbiju i ne postavlja nikakva pitanja, samo promatra, znajući da će se morati suočiti sa posljedicama svojih djela po povratku kući. Glavnu ulogu filma tumači Leon Lučev.

 

Film Kradljivci golubova režisera Osmana Naila Dogena donosi priču šesnaestogodišnjeg Mahmuta koji provodi dane hraneći golubove, a novac zarađuje tako što krade od drugih ljudi. Životni san mu je da postane vlasnik najboljeg goluba. Jednoga dana, jedan od njegovih golubova bježi. Nakon što ga pronađe kako se gnijezdi na krovu jedne kuće, Mahmut upoznaje Ismaila koji tu živi i taj susret mijenja njihove živote.

Na platnu Open air kina gledatelji su imali priliku pogledati francuski film Dogman redatelja Mattea Garronea, a festivalsku publiku pozdravili su i glavni glumci filma Marcello Fonte, dobitnik Zlatne palme za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu za ulogu u ovom filmu i Eduardo Pesce. Radnja filma smještena je u predgrađu stiješnjenom između velikog grada i divljine gdje vlada zakon jačeg. Sitan i blag muškarac Marcello provodi vrijeme u predgrađu, pokušavajući se uklopiti u mentalitet sredine.

U Natjecateljskom programu gledatelji će večeras pogledati posljednja dva filma, to su film Horizont, gruzijskog redatelja Tinatina Kajrishvilia te film Aga, bugarskog redatelja Milka Lazarova.

Film Horizont prati priču lika kojem se život promjenio na najradikalniji način, ostavivši iza sebe grad, umjetnost, tipičnu egzistenciju pripadnika srednje klase i brak sa svojom suprugom. Lik se ostavši sam povlači u osamu na malom, golom otoku, uporno pokušavajući sastaviti krhotine svog života, no rane su duboke i prošlost ga konstantno sustiže.

Bugarski film Aga prati priču ujedinjenja obitelji sa kćeri Agom koja je napustila roditeljski dom i tradicionalni način života koji polako izumire. Ustaljeni tradicionalni način njene obitelji počinje se mijenjati. Naposljetku, obitelj odluči potražiti Agu te napuštaju ledom okovanu tundru.

Pred članovima žirija sutrašnji dan je dan odluke o ovogodišnjim laureatima, a svi natjecatelji kao i publika sa nestrpljenjem očekuju objavljenje ovogodišnjih dobitnika nagrada.