Pedeset nijansi sive (2015)- recenzija

fiftyPedest nijansi sive‘ ukratko bi se mogao opisati kao izuzetno očajan pokušaj snimanja erotske verzije Pepeljuge.

Srećom nisam čitao roman pa ne mogu da pravim paralelu između romana i filma, pa će se moja recenzija uglavnom odnositi na film.

Ukratko, radi se o manjoj grupi neuračunljivih ljudi koji nam nemaju ništa izuzetno da kažu. Film je dosadan, besmislen, i poprilično smiješan u većini situacija.

Priča je ovakva: Uvod je dobar, imamo jednog fascinantnog (ja li milionera, ja li milijardera- svejedno je), koji je između ostalog, ko što bi rek’o Balašević ‘Oštra pogleda da može njim lubenice da siječe’, ali kao što će se ispostaviti u filmu ‘sve mu je drugo tupo’.
Gospodin Grey je tipična vrsta šmokljana, ali opet i izuzetna vrsta šmokljana: on je šmokljan koji je pun love.
Dakle, gospodin Gray upoznaje tobože naivnu studenticu i fascinira je svojom pojavom toliko da ona drhti pred njim.
Ona nije naivna studentica, ona je prije neka vrsta belntava ženska koja baš i ne zna šta hoće u životu, pa joj i ne smeta što je dotični gospodin šalta čas tamo čas vamo. Ali pravila igre će brzo da se promijene: moćni gospodin sa početka filma pretvoriće se u klasičnog potrčka.

Sad zamislite koja je mogućnost da se najtraženiji neženja na svijetu zacopa u još uvijek nevinu studenticu, i da kada mu kaže da je nevina on je upita: ‘Gdje si bila do sad?’, a ona mu bezbeli odgovori: ‘Čekala sam pravog’.

Replike su uglavnom na nivou srednjoškolaca, pa da je ovaj film okarakterisan kao tinejdžerski film onda bi mogao da prođe kao solidan tinejdžerski film, ali pošto je okarakterisan kao erotsko-romantični film (za odrasle, bezbeli), onda je i ocjena 4.2 koju ima na IMDb-u poprilično velika za ovaj film.

Većina filma bavi se nekakvim ugovorom između dominantnog (gospodina), i potčinjene (studentice). I tako se oni peglaju i peglaju i peglaju i nikako da završe. Opet pitanje: koliko li je milijardera spremno da se pegla oko tako neke stvari sa nekom do juče nevinom studeticom (Da. Pogađate: ona je izgubila nevinost baš sa njim).

Mlada dama nije nikakva fatalna vrsta žene, ona je jedna simpatična prosječna djevojka koja nema nijednog aduta uz pomoć kojeg bi mogla da omađija nekog tako moćnog muškaraca, koji ima dobro razrađen seksualni život, i koji je već spavao sa ko zna koliko žena.

Pošto je film najavljivan kao spektalk godine, utom je vjerovatno i jedan do najvećih promašaja godine. Ali pošto su karte unaprijed bile rezervisane, i pošto je film za otprilike dvije sedmice prikazivanja zaradio više od 400 miliona dolara, postavlja se pitanje da li čovječanstvo ima ozbiljnih problema sa parametrom vrijednosti ?

Tek da znate da je najavljen i nastavak filma, pa sad nakon izuzetno loših kritika sa svih strana svijeta postavlja se pitanje koliko je pametno da se pravi nastavak, jer će publika ovaj put da bude pametnija. Ostaje nam da vidimo šta će biti kad bude….

U svakom slučaju, ako ste imali sreću da ne pogledate film do sad onda je najbolje tako i da ostane. Ali ako ne možete da odolite onda se bar priremite da se ne razočarate kada pogledate film.

Teufik O.