Dokumentarni filmoviFilmske vijestiVijesti

Paul snimio dokumentarac o ocu Jean-Paulu pod nazivom “Belmondo-Belmondu”

60 godina filmske karijere

Njihove aktivnosti se podudaraju: otac glumi na sceni i filmu; trideset godina mlađi sin, danas 52 godišnji Paul je čovjek od izazova: automobilist, pilot, ciklist, producent, glumac i odnedavno reditelj! Interpretirao je oca u mlađim danima u poznatom filmu “Put razmaženog djeteta” ali nikada nisu glumili zajedno. Čekajuci priliku, Paul je za Cyrilom Viguierom koproducirao dokumentrni film “Belmondo par Belmondo” o značajnim trenucima očevog postojanja, čiji lik prati sedmu umjetnost više od 60 godina.
“Prije četiri godine u Cannesu, kada je tata dobio počasnu Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru i nakon projekcije dokumentrnog filma o Jean Paulu, čiji je reditelj Jeff Domenech koji je prikupio predivna svjedoćenja o mom ocu, shvatio sam da je steta što se i on ne izjašnjava. Dvije godine kasnije, kada je slavio 80 godina postojanja razumio sam da još uvijek nedostaje publici jer manje snima zbog srčanog udara, koji mu je paralizirao lijevu stranu tijela. Tada sam i zamislio projekt o dokumentarcu u kojem čemo zajedno otići na sva značajnija mjesta, posjećivana za njegovog jako bogatog i avanturističkog bivstovanja. Samo, nije bilo lahko ubijediti još uvijek tvrdokornog Bebela, koji se i pored svih problema, ponovo veseli životu i pravi smjele planove.
Pristao je prošle godine pa sam dosovice “zaronio” u njegovu filmografiju”, ističe sin čuvenog oca. “Od više od 80 dugometražnih ostvarenja odabrao sam samo 20, ali iz različitih perioda. Za 98 minuta, koliko traje moj film, gledalac putuje u Rim /Belmondovi su kako im prezime kaže, porijeklom Talijani/, ali i u Rio de Jainero, u galsku oblast Normandiju, Azurnu obalu i razumljivo Pariz /gdje porodica živi na Saint Germain des Prés, u susjedstvu autorice teksta/.”

Lična nota dokumentarca

Reditelj dokumentarca Régis Mardon i montažerka Ursula Lesiak su detaljno slijedili sinovljeve upute pa se redanjem sekvenci upoznaje Bébel, kakvog publika još nije vidjela. Normalan, prirodan i zabavan! Sin razgovara s ocem i obratno. Tu je i Ursula Andress, bivša životna suputnica galske zvijezde, Nije izostao ni susret s Elodie Constant, prvom suprugom i majkom rano preminule Patricie, najstarije kćerke koja je izgorjela u požaru, nesretnim slučajem! Elodie je i majka Florence pa Paula.

“Mama je prvi put pristala govoriti o čovjeku kojeg je upoznala anonimnog, koji je nakon Godardovog svjetskog uspjeha “Do poslijednjeg daha”/A Bout du souffle/, postao istinska star”. Sin je ponosan što je ostvarenju podario lični karakter, napokon snimivši oba roditelja. Snimak je i dar sinovima Victoru i Giacomu, koji ludo vole djeda Bébela.

Film je uspjesno prikazan na prvom programu galske, državne televizije i otkupljen u nekoliko država. Paul Belmondo koji je automobilske piste zamijenio teatrom, uskoro polazi na turneju po Francuskoj sa postavkom “Mama mi je panda” u kojoj uz Natachu Amal, tumači glavnu ulogu.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)