“Paterson” prvi ozbiljan kandidat za “Zlatnu palmu”

patersonVeličanje prolaznosti

Najnovije dugometražno, igrano ostvarenje autora “Stranger then Paradis” je prouzročio odobravanja i pozitivne reakcije učesnika 69. izdanja filmske smotre u Cannesu, zahvaljujući posebnoj poeziji i jednostavnosti.
Zadnja intimistička drama 63-godišnjeg Jima Jarmusha, američkog cineasta mađarskog porijekla potvrđuje njegovu, ogromnu nadarenost i tehničko umijeće, upotrebljene na savršen način u djelu koje slavi ljepotu prolaznosti, uzvisujući male obične ljude i žene, čiji život ne prouzrokuje veliko zanimanje. Jarmushev junak je 30-godišnji vozač autobusa iz malog mjesta Paterson, smještenog u New Jerseyu, kojeg tumači traženi Adam Driver, učesnik poslijednjeg nastavka “Star Wars-a“. On i supruga Laura u interpretaciji Golshifteh Fahrani, brinu se između ostalog o Marvinu, zabavnom engleskom buldogu koji im animira banalnu svakidašnjicu. Vozač, da bi izbjegao melankoliju i tugu zbog predvidljive sudbine, piše poeme u skrivenom, papirnatom bloku od kojeg se ne odvaja.

Adam Driver je umiješno i inteligentno odabran interpret, najprije poznat po zapaženom učešću u filmu “Buđenje snage” u kojem je igrao Kyla Rena. Nadarene Golshifteh Fahrani i Kara Hayward doprinose općem dojmu, da je ostvarenje ozbiljan kandidat za “Zlatnu palmu”!

Nichols razočarao

Uprkos velikim očekivanjima “Loving” Jeffa Nicholsa se nije dopao ni publici, niti kritičarima. Adaptacija realnih događaja iz 1958. godine, film u prvi plan stavlja Mildred i Richarda, mladi bračni par što se želi nastaniti u Virginiji. Problem je što je on bijel dok je njezina boja kože mnogo tamnija. Ultimatum autoriteta je jasan: moraju napustiti Virginiju i nastaniti se u Washingtonu pa neće biti ometani. Slijeđeni, osuđeni i zatvoreni, mladi ljudi ne posustaju. Tužili su sve institucije pa došli do Vrhovnog suda Amerike, boreći se za svoja, građanska prava.
Pored nadahnute interpretacije etiopsko-irske umjetnice Ruth Negge i australijanskog glumca Joela Edertona, film je proglašen nedoličnim, najveće svjetske smotre sedme umjetnosti!

Džana Mujadžić

https://youtu.be/div6UPJYGvk