Pariz primio filmski Rim

de-rome-a-paris-2015Međunarodna smotra

Svake godine jako posjećeni Festival “Od Rima do Pariza” pokloni stanovnicima Grada svjetlosti zanimljiv “Viaggio in Italia” pa gledaju suvremene filmove posebnog ugođaja, jako kvalitetne i privlačne.
Tek završeni festival 2015 je u Pariz doveo nadarene reditelje poput Giulia Manfredonie, unuka čuvenog Luigia Cimencini koji je projicirao svoj film “Mafia i paradajz”, po istinitom događaju otimanja zemlje na Siciliji.

Čuveni mestar komedija, Carlo Verdone je realizirao dopadljiv film “Pod sretnom zvijezdom” u kome je naglašena nadarenost
interpreta. Ferzan Ozpetek, pretplaćen na Festival u Cannesu, nagrađivan u Veneciji i Berlinu, predstavio se u Parizu sa
proslogodišnjom melodramom “Zavežite pojase”, predivnoj ljubavnoj pricč para, kojem su svi predviđali brzo razdvajanje.
Ozêtek je čuven i po relaizacijama opera. Nedavno je objavio i knjigu “Rosso Istanbul”, prvi roman kojim je odao poseban hommage majci i svom porijeklu.

Diego Bianchi, čuveni televizijski voditelj emisija “Gazebo” ili “The Show Must Go Off” i novinar “Il Veneri di Repubblica” je pokazao tipično rimsku komediju “Jegulja i čekić”, u kojoj su građani glavni junaci.

Slavni producent Andrea Stucovitz je Parizanima pokazao albanski film “Bota” što znači svijet. Reditelji Iris Elezi i Thomas Logoreci su jednu od glavnih uloga? povjerili nadarenom Albanu Ukaju. Djelo je producirala i Sabina Kodra.

Skoro 200 filmova godišnje

Svoja djela su projicirali i Simone Gandolfo što je sa Gianlucom della Monica ostvarila film “Dirsi Adio”, zatim Edoardo de Angelis, Guido Lombardi, Rohan Johnson, Gaetano di Vano čiji je prvi dugometražni film “Mozzarella Stories”, producirao Emir Kusturica i mnogi drugi cineasti.

Marina Valensise, direktorica talijanskog Kulturnog Instituta u Parizu koja je sa rimskim ministarstvom kulturnih aktivnosti i turisma pa udruženjem UNEFA , organizirala smotru je istakla :
“Od 167 filmova snimljenih prošle godine u Italiji njih 138 su stoprocentne domaće produkcije, a 29 imaju vrijedne uloge talijanske sedme umjetnosti ili financija”.

Upriličeni su i okrugli stolovi, koje je uspješno vodio poznati novinar i filmski kritičar Giorgio Gosetti.

Za četiri dana koliko je festival trajao, hiljade Parižana i brojni turisti, ali i poznati profesionalci su posjetili ovu privlačnu, filmsku smotru što se organizirala po sedmi put u čuvenom kinu “Arlequin”, nekadašnjem najpoznatijem jazz clubu četvrti Saint Germain des Prés “Rose Rouge”, u kojem su svirali svi svjetski velkani.

Džana Mujadžić