Paris Fashion Week: redefinirani luksuz

Balmain-FW-2016-2017-Kendall-JennerLjepota poroka

Raskoš pariških smotri potvrđuje refleksiju o različitim modnim oblicima, u koje se odijeva suvremeni fashion. Zahvaljujući aktualnom marketingu, “luksuz” je najčešća riječ što se čula na pariškim modnim smotrama, zadnje Nedjelje mode. Modna industrija se energično uhvatila ovog labela, kojeg danas nije jednostavno odrediti. Definira li se cijenama, pedigreom branda, ekskluzivnošću? Sektor očito živi posebnu krizu identiteta post smotri, sa novim sustavom trenutne prodaje modela za slijedeće periode.
Ipak mnoštvo modnih marki prakticiraju klasični luksuz koji ulijeva povjerenje, lijepim materijama, istovremeno suvremenim i neutralnim vizijama ženstvenosti!
Liniju slijedi brand Cloé što je ranije njegovao sexy pompezne modele sa rock ekcesima, u doba Stelle McCartney. Kuća je evoluirala pa današnja umjetnička direktorica Clare Waight Keller kreira simpatične hippi, elegantne oprave umnožavajući varijacije na dugim haljinama sa volanima, dajući im degradirani aspekt. Upotpunjava ih i linijom “bikerice” odjevene u nježnu kožu koja otkriva savršeni izgled manekenki, privlačeći mušku publiku.
Obazrivost i pažljivost karakteriziraju Carvenove modele za slijedeći hladni period. Pariška kuća registrirana u “prihvatljivom i ne previše skupom luksuzu”, zahvaljujući stilistima Adrienu Caillaudaudu i Alexisu Martialu što su pokazali kolekciju “Povratak sa putovanja u Katmandu” koja ide različitim pravcima. Izvrnuta ovčija koža, klasične hlače i mini suknje, pastelni pojasi, futurističke teksture kao i pliš što daje romantičnu notu odjeći, te zanimljivi pod pulloveri sa zipom, nylon bomberice, vuneni šalovi i mramorni motivi ubjedjuju posjetitelje o svojoj posebnosti.

Luksuz kao svrha samom sebi

Kod Paco Rabanne, Julien Dossena se poigrava sa dva vrijedna aduta: futurističkom porukom i osobnom tehničkim iskustvom. Zato je predstavio privlačne, pliširane printane, haljine od svile sa zipovima i japanskim vezom isto kao i prošivene suknje nalik na kišne pokrivače i mantile.
Ann Demeulemeester je odabrala jaku verziju luksuza i postiže uspjeh zahvaljujući sadašnjem kreatoru Sébastienu Meunieru koji je znao dati osobno viđenje njezine rock modne poezije. Kolekcija je ostvarenje androgenih linija, obojeno crnom bojom, sa nekolicinom tajnovitih motiva.
Rick Owens, Klifornijac koji više od 25 godina inovira i zamišlja primitivni, tribalni, način odijevanja, zamislio je 21. stoljeće je prepuno high-tacha i rafiniranosti. Verzija luksuza je u izvornoj, brut formi. Privlače asimetrične pelerine i hlače skrojene sa mnogo materijala.
Balmain kao i predhodnih sezona posebno ističe ženstvenost. Mladi stilist je uspio u nakani zahvaljujući posebnom, baroknom izražavanju. Ne ustručuje se upotrijebiti rese, pompone ili brokate. Olivier Rousteing je organizirao uspješan susret inkarniranog popa i 80 godina, prošlog stoljeća. Luksuz se ogleda u uspješnim eksecima jer je i stvoren da se suprostavlja razumnom i običnom.
Lanvin jos uvijek očekuje novog kreatora ili kreatoricu, nakon nasilnog i neobjašnjenog otpustanja Albera Elbaza. Marka bez voditelja i direktora, upotrebljava ogromne količine lamea, pliša i čipke blijedo imitirajući Elbazov šarmantni stil, što je izgubio privlačnost i sjaj. Luksuzu treba vođa, da ga uzme za ruku i povede putem zvjezdane prašine.
Kolektiv Odjeća predvođen Demnom Gvasaliom, zadnjim umjetničkim direktorom kuće Blenciaga, skuplja volumene i odabiračke štandove na kojima se biraju odjevni predmeti, posebno za mlade sa različitim, ponekad vulgarnim natpisima, lažnim vojničkim uniformama. Tu su i plišani kostimi ali i mini haljine, sweat -shirts sa kukuljicama, što su ispunili američku katedralu u Parizu. Marka najavljena kao nositeljica modne revolucije krije izvjestan oportunizam i želju za ekonomskim uspjehom, poput ostalih. Odijevni efekt je smješten između puka i grungea.Vrijeme će pokazati hoće li ostaviti trag u modnoj historiji, prijestolnice svjetskog fashiona.
Napokon, čuveni Dior koji i ovog puta uspijeva biti senzacionalan. Bez zvaničnog kreatora, savršeno zamijenjenog duom designera kuće: Lucie Meier i Serzea Ruffieuxa, je pokazao savršenu viziju, profesionalnu i znalački urađenu smotru moderne odjeće. Šest uvodnih izgleda su primjer posebnog odijevanja nazvanog “tailoring” uzdignutog na visoku razinu znanstvenog poimanja kaputića, od čuvenog Bar-a, preko kashmira, krepa i satena do totalnog, crnog “look-a”.
-Ostvarili smo suvremenu, urbanu eksploatatoricu, ističe Lucie Meier. Radili smo instiktivno, znajući da možemo računati na nadarenu ekipu, uigranu i složnu. Naša smotra pokazuje kako su ateljei spremni kolektivnim radom, savršeno zamijeniti čuvene kreatore.

Džana Mujadžić