Ove slavne ličnosti su muslimani

Business Insider donosi listu slavnih ličnosti za koje vjerovatno niko nije znao da pripadaju trećoj najvećoj religiji u SAD-u.

Dr. Oz

Doktor Oz, voditelj “The Dr Oz Showa” i vođa odjela za hirurgiju na Univerzitetu Kolumbija, rođen je u turskoj porodici, a njegovo pravo ime je Mehmet Oz. Porodica njegove majke je vrlo sekularna, dok je njegov otac islam smatrao vrlo bitnim segmentom života. Oz opisuje svoje vjerovanje kao mistični oblik islama koji se može povezati sa sufizmom.

Shaquille O’Neal

O’Neal rijetko priča o svojim ličnim uvjerenjima, ali 2010. godine izjavio je kako planirao posjetiti Meku u okviru hadža. Poznato je kako je nemuslimanima zabranjen ulazak u grad.

Fareed Zakaria

Novinar CNN-a je rođen u Indiji i urednik je magazina Time, a piše i za The Washington Post. Njega su odgojili roditelji muslimani, ali se ne smatra “pretjerano religioznom osobom”.

Ellen Burstyn

Glumica i dobitnica nagrade Emmy pripadnica je pravca koji podsjeća na sufizam. Ona je poznata po svojim ulogama u filmovima “The Exorcist”, “Requiem For A Dream” i “Political Animals”. Za sebe kaže kako u svoja vjerovanja uključuje nekoliko mističnih pravaca.

Aasif Mandvi

Glumac i komičar, koji je najpoznatiji po svojoj ulozi na Daily Showu, rođen je u Indiji. Za sebe je u jednom intervjuu rekao kako svoj posao gleda kroz prizmu smanjenja razlika među kulturama jer je i sam pripadnik manjine – američki musliman.

Akon

Reper za sebe kaže da je “duhovna osoba”, a u svojoj pjesmi Senegal on kaže “Šta ti znaš o tome kako Bog ulazi u naše živote? Sve što radimo je za Allaha…“

Dave Chappelle

Komičar rijetko kad eksponira svoja lična uvjerenja jer, kako sam kaže, ne želi da se ona vezuju za njegove životne greške.

“Neću da se moja prelijepa vjera na javnoj sceni veže za moje ime i moje mane”, rekao je Chappelle za magazin Time 2005. godine.

U narednom intervjuu, nakon povratka iz Afrike, glumac je objasnio da je iskristalizirao svoja uvjerenja, ali da ne prakticira islam kao “dobar musliman” mada vjeruje u sve postulate te vjere.

Ice Cube

Reper je prešao na islam ’90-ih godina prošlog vijeka, a za sebe kaže da je “prirodni musliman”.

“Tu smo samo Bog i ja. Ne odlazim u džamiju i ne bavim se ritualima. To jednostavno nije za mene”, objasnio je Cube.

T-Pain

Reper i osvajač nagrade Grammy rođen je kao Faheem Rasheed Najm, a odrastao je na Floridi.

“Mnogi ljudi ne znaju da smo Busta Rhymes, Lupe Fiasco i ja zapravo muslimani. Mnogi misle da muslimani imaju turbane na glavi i velike brade. To je poprilično glupo”, rekao je reper.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *