Otvoren 28. Sarajevo Film Festival: Počeo osmodnevni spektakl

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu počeo je 28. Sarajevo Film Festival. U narednim danima publika će imati priliku da uživa u gledanju 235 filmova iz 62 zemlje.

SFF je otvoren projekcijom filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Ostlunda. Film će biti prikazan i u Ljetnom kinu Coca-Cola, Ljetnom kinu Stari Grad te u Mostaru u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar.

“Trougao tuge”, za koji Ostlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Ostlundu je uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ukrajinski reditelj Sergej Loznitsa također je dobitnik spomenute nagrade.

Voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja SFF-a bila je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, koja je festival zvanično proglasila otvorenim.

Svečani prijem povodom otvaranja festivala održan je pod pokroviteljstvom MTA grupe.

Filmovi su razvrstani u 19 programa, od čega 51 film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini SFF najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Evrope na svijetu.

Podsjećamo, ulaznice za filmove u programu 28. SFF-a možete kupiti u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (Branilaca Sarajeva 24). Više detalja o radnom vremenu i cijenama pronađite ovdje.

Ulaznice možete nabaviti i online na sff.ba i tickets.sff.ba. Raspored projekcija pogledajte na ovom linku. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard karticama putem online platforme ostvarujete 30 posto popusta. 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Ostavite komentar