Vijesti

Osvanula rijetka fotografija Luciana Pavarottija iz 1960-tih sa nastupa u Sarajevu

Legendarni Luciano Pavarotti, na prostoru Bosne i Hercegovine poznat i kao naš veliki prijatelj i humanitarac, svoj prvi nastup u Sarajevu održao je davne 1966. godine, a sada je osvanula i fotografija kako je tada izgledao.

Jedan od najslavnijih i najtalentovanijih vokala svih vremena, po prvi put je u našem gradu nastupio prije 56 godina, sudeći prema jednoj objavi.

Na jednoj Facebook grupi, osvanula je Lucianova fotografija kako je izgledao uoči nastupa za kojeg obožavatelji tvrde da ga je Pavarotti 1960-tih izveo u Sarajevu.
“Vjerovali ili ne, Pavarotti je kao zvijezda u usponu tada pjevao u Narodnom pozorištu u Sarajevu”, napisala je jedna korisnica, a zatim su se nizali brojni komentari.

U istom razdoblju, Pavarotti, koji je prvenstveno započeo sa karijerom nogometaša, tada je osvajao američke pozornice, ali i čuvenu Scalu u Milanu. Svoj prvi komercijalni uspjeh ostvaruje 1972. u operi “La Fille du Regiment” koju je izveo u njujorškoj Metropolitan Operi, a sve ostalo je historija.

Brojni su se prisjetili njegove velikodušnosti te pjesme “Miss Sarajevo”, kojom je zajedno sa Bonom, frontmenom grupe U2, želio ukazati na rat i strahote koje su se za vrijeme istog događale u našoj zemlji.

Bono i Pavarotti udružili su se tokom agresije na BiH i skupljali za pomoć našim građanima. Također, on je finansirao i izgradnju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru gdje i danas brojni mladi talenti mogu pronaći svoje utočište.

Umjetnik koji je nagrađen sa nekoliko desetina nagrada po cijelom svijetu, umro je 2007. u 71. godini života u njegovom domu u Modeni, a samo godinu dana nakon što je odnio titulu počasnog građanina Sarajeva.

Uoči svoje oproštajne turneje kojom je trebao zatvoriti vrata 40 godina duge karijere, Luciano je 2006. godine trebao održati i koncert u sarajevskoj Zetri, no zbog zdravstvenih poteškoća isti je otkazan.

Iza njega ostala je udovica Nicoletta Mantovani, koja se 2020. preudala, te četiri kćerke Alice, Lorenza, Giuliana i Cristina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)