Ornella Muti talijanska glumica mora platiti kaznu zbog večere s Vladimirom Putinom

Zvijezda talijanske kinematografije Ornella Muti mora platiti kaznu od 500 eura, uz uvjetnu kaznu zatvora od pola godine, zbog lažnog bolničkog lista na osnovu kojeg je otkazala predstavu u Italiji i otputovala u Rusiju na dobrotvornu večeru s predsjednikom Vladimirom Putinom.

List “Gazzettino” prenosi, pozivajući se na odluku Kasacionog suda Trsta, da je Muti u decembru 2010. godine dostavila lažni dokument o bolesti jednom od pozorišta u gradu Pordenone, gdje je trebala nastupiti.

Glumica je tada otputovala u Saint Petersburg, gdje je učestvovala na dobrotvornoj večeri sa ruskim liderom i holivudskim glumcem Kevinom Costnerom, prenosi “Sputnik.”

Kasacioni sud ublažio je prvobitnu kaznu suda iz Pordenonea iz 2015. godine, smanjivši i novčani iznos i uvjetnu kaznu zatvora i zamijenivši optužbu za tešku prevaru optužbom za pokušaj falsificiranja.

Ornella Muti će moći izbjeći zatvorsku kaznu u slučaju da plati pozorištu 30.000 eura. Sud je, također, obavezao glumicu da plati predstavnicima teatra 3.600 eura za sudske troškove.

Glumica je 10. decembra 2010. godine trebala nastupiti u lokalnom teatru “Verdi” u Pordenoneu, ali je zatražila da se predstava odloži zbog njenog laringitisa, uz preporuku ljekara da joj se omogući pet dana odmora.

Nekoliko dana poslije ovog događaja u medijima se pojavila informacija da je iste večeri glumica učestvovala na dobrotvornoj večeri u Sanit Petersburgu. Administracija teatra “Verdi” odmah je podnijela tužbu protiv glumice.

Pogledajte sliku sa dobrotvorne večeri: