“On Body and Soul” je najbolji film 67. Berlinalea

Dodjelom Zlatnog medvjeda u Berlinu završen je 67. Međunarodni filmski festival Berlinale. Zlatnog medvjeda za najbolji film osvojio je film “On Body and Soul” mađarske rediteljice Ildikó Enyedi, a glavnu nagradu uručio je predsjednik žirija, holandski režiser Paul Verhoeven.


Radnja filma odvija se u lokalnoj budimpeštanskoj klaonici, u kojoj zaposleni radno vrijeme provode negdje između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora.

Finski scenarist i režiser Aki Kaurismaki je osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg režisera za komediju/dramu “The Other Side Of Hope” koja prati sirijskog izbjeglicu (Simon Hussein Al-Bazoon) dok stiže u Helsinki s namjerom da dobije politički azil.

Srebrenog medvjeda za najbolju glumicu dobila je Kim Minhee za ulogu u filmu “On the Beach at Night Alone”, južnokorejskog autora Honga Sang-sooa.

Georg Friedrich je za ulogu u filmu “Bright Nights”, u kojem glumi emocionalno zatvorenog oca koji vodi svog sina tinejdžera na put u Norvešku, osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca.

Francuz Alain Gomis je za film “Felicite” dobio Nagradu žirija.

Nagradu Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive osvojila je Agnieszka Holland za film “Spoor”.

Nagradu za najbolji scenarij dobili su Sebastián Lelio i Gonzalo Maza za film “Una Mujer Fantastica”.

Raed Andoni je za film “Istiyad Ashbah” (Ghost Hunting) osvojio nagradu za originalni dokumentarac. Njegova upečatljiva drama dočarava traumatična izraelska ispitivanja palestinskih zatvorenika kakva su rijetko dokumentovana.

Rumunka Dana Bunesco osvojila je nagradu za izvanredan umjetnički doprinos.

Nagradu za najbolji prvi film ove godine dobila je Španjolka Carla Simón za film “Summer 1993” koji je prikazan u kategoriji Generation Kplus.

Srebrenog medvjeda za najbolji kratki film osovjio je meksički režiser Esteban Arrangoiz Julien za film “Ensueño en la Pradera”, a Zlatni medvjed za najbolji kratki film pripao je Portugalcu Diogu Costa Amarantei za film “Cidade Pequena”.

Sarajka s kanadskom adresom Eva Cvijanović je za kratki animirani film “Ježeva kuća” dobila posebno priznanje dječijeg žirija u konkurenciji Generation Kplus na 67. Berlinaleu.

Ovogodišnji žiri činili su Maggie Gyllenhaal, Diego Luna, Julia Jentsch, Wang Quan’an, Dora Bouchoucha Fourati i Olafur Eliasson, a dodijelili su osam nagrada uključujući i Zlatnog medvjeda.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.