Održan 10. Chicago Festival BH filma

chicago-festival-of-bosnia-and-herzegovinian-filmProteklog vikenda, tačnije 10-12 aprila, u Chicagu, na Loyola Univerzitetu održan je Deseti Chicago Festival Bosanskohercegovačkog Filma (chicagobhfilm.org)

CFBHF je osnovan 2006. godine, kada je održan prvi Festival BH Filma u Chicagu. Kroz godine, Festival je bio domaćin filmova iz Bosne i Hercegovine, i dijaspore. Cilj ovog festivala je da pored prikazivanja filmova poznatih BH režisera, podrži i nove generacije filmskih radnika iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Pored projekcija filmova, CFBHF u svojih deset godina rada organizuje i razgovore sa autorima filmskih ostvarenja, kao i velikim imenima BH kinematografije, pa na listi gostiju ovog Festivala proteklih godina su se našli: Aleksandar Hemon, Igor Stiks, Rajko Grlić, Ales Debeljak, Igor Drljača, Harun Mehmedinović, Sabina Vajraca.

Na listi desetog izdanja Film Festivala, CFBHF je prikazao 5 dugometražnih filmova, 5 kratkih i 2 animirana filma, kao i panel diskusija o rekonstrukciji nacije i filmskog svijeta nakon 1995.

Festival je proslavio 10 godina uspješnog rada zahvaljujući volonterskom radu mladih stručnjaka porijeklom iz BiH, koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama.

festival-3 festival-1 festival-2