Odobren megaprojekt o Tomi Zdravkoviću

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je prijedloge komisije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova i donio odluku o novčanoj podršci za sedam projekata, saopćio je jučer FCS.

Među odabranim filmovima, o kojima je odlučivala komisija u sastavu Vuk Ršumović (predsjednik), Miroslav Lekić, Bojan Vuletić, Kristina Đuković i Marko Jocić, nalaze se ostvarenja poznatih autora – Dragana Bjelogrlića, Gorana Paskaljevića, Radivoja Andrića i Mirjane Karanović, kao i dva debitanata.

Podršku od 4,5 miliona dinara (38.000 eura) dobilo je i ostvarenje “U vreme kada tuga izlazi iz žbunja” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u kojem je svoju posljednju ulogu ostvario Nabojša Glogovac.

Najviše novca na konkursu – 45 miliona dinara (380.000 eura) – dobio je biografski film o legendarnom Tomi Zdravkoviću “Toma”, koji će režirati Bjelogrlić i Zoran Lisinac, a po scenariju Nikole Pejakovića.

Prema ocjeni komisije, ovaj projekt “predstavlja odličan primjer biografskog filma koji prevazilazi puku ilustraciju života svog junaka i prerasta u priču o jednom složenom vremenu”.