Odlični filmovi posljednjeg desetljeća koje ste možda propustili, a trebali biste ih gledati

Iza nas je odlično desetljeće što se filmova tiče, i mada bismo posljednju eru mogli vrlo lahko nazvati superherojskom, bilo bi nepošteno reći da je ovo bio loš period za film. Određeni žanrovi možda su se odselili iz kina, ali preselili su se na streaming servise koji su filmsku industriju preokrenuli naglavačke.

U izuzetno aktivnoj produkciji pojavilo se mnogo kvalitetnih filmova koji možda nisu dobili dovoljno prostora u medijima, ali itekako zaslužuju našu pažnju. Ovo je lista prespavanih, nepravedno popljuvanih i nedovoljno promoviranih filmova koji bi se kad-tad trebali naći na vašoj listi.

1. Hotel Artemis (2018)

Radnja je smještena u Los Angeles u bliskoj budućnosti, a prati medicinsku sestru koja vodi tajnu hitnu službu namijenjenu isključivo kriminalcima.

2. 20th Century Women (2016)

Priča o mladiću, njegovoj majci i još dvije žene koje joj pomažu u odgoju, a sve se odvija sedamdesetih u južnoj Kaliforniji.

3. Frank (2014)

Jon želi postati muzičar, ali ubrzo shvata da to nije toliko jednostavan posao nakon što se pridruži ekscentričnom pop bendu koji predvodi misteriozni Frank.

4. Advantageous (2015)

U bliskoj budućnosti svi ekonomski problemi nestaju, a Gwen i njezina kći Jules čine sve kako bi održale radost uprkos nestabilnostima koje prijete svijetu u kojem žive.

5. Belle (2013)

Kći mornaričkog kapetana Sir Johna Lindsayja odrasta u Engleskoj u 18. stoljeću i odgaja je njezin praujak Lord William Murray. Bila bi to klasična priča o odrastanju, ali ona je miješane rase.

6. As Above, So Below (2014)

Skupina istraživača odlazi u katakombe ispod Pariza kako bi otkrili mračnu tajnu koja se skriva u gradu mrtvih.

7. Short Term 12 (2013)

Grace, mlada nadzornica doma za problematične tinejdžere, pokušava se nositi sa svakodnevnim problemima radeći zajedno sa svojim dugogodišnjim momkom.

8. The Witch (2015)

Radnja je smještena u 17. stoljeće i prati porodicu koju polahko razaraju vradžbine, crna magija i opsjedanje.

9. Nightcrawler (2014)

Prevarant Louis Bloom uspijeva se ubaciti u svijet novinara koji izvještavaju s mjesta nesreća, a granica između promatrača i sudionika polagano počne blijedjeti nakon što postane zvijezda vlastite priče.

10. At Eternity’s Gate (2018)

Priča o životu slikara Vincenta van Gogha tokom njegove posjete Arlesu i Auvers-sur-Oiseu u Francuskoj.

11. Ben Is Back (2018)

Tinejdžer ovisan o drogama iznenada se vraća u porodični dom uoči Božića.

12. The Florida Project (2017)

Radnja se odvija tokom jednog ljeta i prati avanture šestogodišnje Moonee i njezinih prijatelja, ali i njezino zbližavanje s majkom.

13. Shame (2011)

Brižno osmišljeni život ovisnika o seksu počinje se raspadati nakon što mu u posjetu dođe problematična sestra i odluči se zadržati na neodređeno vrijeme.

14. Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Srednjoškolac Greg i njegov prijatelj Earl dane provode snimajući parodije klasičnih filmova, ali njihov pogled na svijet zauvijek se mijenja nakon što se sprijatelje s razrednom kolegicom kojoj su upravo dijagnosticirali rak.

15. Sorry to Bother You (2018)

U alternativnoj verziji Oaklanda, zaposlenik jedne telemarketinške kompanije, Cassius Green, otkriva tajnu za poslovni uspjeh, što mu otvara mnoga vrata, uključujući i ona u svijet pohlepe.

16. Begin Again (2013)

Mlada kantautorica i posrnuli producent slučajno se susreću jedne noći na Manhattanu i tako započinje obećavajuća saradnja koja bi im mogla promijeniti živote.

17. Safety Not Guaranteed (2012)

Tri zaposlenika časopisa kreću intervjuirati autora oglasa u kojem traži suputnika za put kroz vrijeme.

18. Blindspotting (2018)

Tokom boravka na uvjetnoj slobodi, muškarac počinje propitivati svoj odnos s nasilnim najboljim prijateljem.

19. Horns (2013)

Nakon misteriozne smrti njegove djevojke mladić se budi i primjećuje da mu iz čela rastu neobični rogovi.

20. We Need to Talk About Kevin (2011)

Kevinova majka bori se s odgojem svog neobičnog djeteta, uprkos sve opasnijim stvarima koje radi i govori tokom odrastanja. Ali Kevin tek počinje, i posljednji čin gori je od bilo čega što bilo ko može zamisliti.

21. Snowpiercer (2013)

Mračna budućnost proživljava ledenu apokalipsu izazvanu neuspješnim eksperimentom koji je trebao zaustaviti klimatske promjene. Većina stanovništva umire, a šačica preživjelih ukrca se na Snowpiercer, voz koji nezaustavljivo putuje svijetom i na kojem se stvaraju nove klasne promjene.

22. Detachment (2011)

Zamjenski učitelj koji luta od učionice do učionice napokon se uspijeva zbližiti s učenicima i profesorima tokom jednog od svojih zadataka.

23. Everything Is Copy (2015)

Odličan dokumentarni film o životu i djelima autorice i filmašice Nore Ephron.

24. The Kindergarten Teacher (2018)

Odgajateljica jednog njujorškog vrtića postane opsjednuta djetetom za koje vjeruje da je natprosječno talentirano.

25. The Skeleton Twins (2014)

Obzirom da su oboje izbjegli smrt istog dana, posvađani blizanci ponovno se susreću i pokušavaju popraviti svoj narušeni odnos.

26. Sucker Punch (2011)

Mlada djevojka završava u psihijatrijskoj ustanovi gdje je smjestio njezin nasilni očuh, a ona bijeg pronalazi u alternativnoj stvarnosti.

27. Green Room (2015)

Punk bend prisiljen je boriti se za goli život nakon što slučajno postanu svjedoci ubojstva koje u jednom baru počini skupina neonacista.

28. The Diary of a Teenage Girl (2015)

Maloljetna umjetnica odrasta u San Franciscu tokom sedamdesetih i počinje ljubavnu vezu s novim momkom svoje majke.

29. Ready or Not (2019)

Vjenčanje se pretvara u horor nakon što roditelji mladoženje uključe mladenku u svoju smrtonosnu igru.

30. Colette (2018)

Colette je mlada autorica koju njezin muž tjera da piše romane u njegovo ime, a nakon što dožive uspjeh, ona se svim silama bori da svijet dozna za njezin talent, ali to joj počne stvarati probleme.

31. The Darkest Minds (2018)

Zarobljeni u svijetu odraslih u kojem postoji strah od svih mlađih od 18 godina, skupina tinejdžera osniva pokret otpora kako bi se suprotstavili starijima i preuzeli kontrolu nad vlastitom budućnosti.

32. It Comes At Night (2017)

It Comes At Night

Sigurni u svom domu, daleko od civilizacije, jedna se porodica skriva od neprirodne prijetnje koja terorizira svijet. Iako su razvili gotovo savršen red koji ih održava na životu, stvari počinju izmicati kontroli nakon što pomognu mladoj porodici koja se također bori za život.

33. The Dressmaker (2015)

Nakon glamuroznog života, žena se vraća u svoj rodni gradić u ruralnom dijelu Australije. Naoružana samo šivaćom mašinom i stilom odluči transformirati žene i osvetiti se onima koji su bili nepravedni prema njoj.

34. I Saw the Devil (2010)

Tajni agent odluči se osvetiti serijskom ubici koji mu je ubio ženu, a osveta je duga, mučna i brutalna.

35. Searching (2018)

Nakon što nestane njegova 16-godišnja kći, očajni otac uspijeva provaliti u njezin kompjuter ne bi li pronašao dokaze o njezinom nestanku.

36. Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

Nakon što mu novi solo album podbaci, bivši član boy banda čini sve kako bi održao status zvijezde.

37. A Long Way Down (2014)

Četvero ljudi koji pokušavaju počiniti samoubistvo susreće se na Novu godinu i odluče osnovati porodicu kako bi jedni drugima pomogli u teškim trenucima.

38. Maggie (2015)

Tinejdžerica postane zaražena bolešću koja je polagano pretvara u kanibalističkog zombija, a tokom najtežih trenutaka uz nju ostaje njezin brižni otac.

39. Robot & Frank (2012)

U bliskoj budućnosti, bivši pljačkaš dragulja dobiva dar od svog sina, a radi se o robotu batleru koji je programiran brinuti o njemu. Njih dvoje uskoro udružuju snage i pokušavaju isplanirati novu pljačku.

40. Take Shelter (2011)

Nakon što mu se u snovima počinju javljati vizije velike katastrofe, do tada normalan porodični čovjek počinje graditi golemo sklonište, a svi oko njega, uključujući i njegovu porodicu, počinju vjerovati da je lud.

41. Sing Street (2016)

Dječak koji odrasta u Dublinu tokom osamdesetih pokušava se maknuti od porodičnih problema tako da osnuje bend kako bi impresionirao djevojku koja mu se sviđa.

42. The House That Jack Built (2018)

Priča prati Jacka, superinteligentnog serijskog ubicu, i njegov život kroz 12 godina u kojima se počinje pretvarati u psihopatu.

43. Cloud Atlas (2012)

Ovo je u prvom redu priča o tome kako postupci pojedinaca utječu na živote u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ubice postaju junaci, a dobro djelo iz prošlosti kroz stoljeća se pretvara u revoluciju.