Odlazak legende: Preminuo Muhammed Ali

muhammed-aliBokserska legenda, i jedan od najvećih sportista sih vremena, Muhammad Ali preminuo je u 74. godini života, a mnogi će ga svrstati među najbolje sportiste koje je svijet vidio.
Prema zvaničnim informacijama glasnogovornika porodice, Muhammad Ali je preminuo u bolnici u Phoenixu gdje je bio smješten prije dva dana zbog problema sa respiratornim organima.

Zdravstveno stanje Muhammada Alija godinama je komplikovala Parkinsonova bolest.

Porodica je saopćila da će Ali biti sahranjen u svom rodnom mjestu u Louisvilleu (Kentucky).

Rođen je kao Cassius Marcellus Clay 17. januara 1942. godine. 1962. godine sreo je Malcolma X koji mu uskoro postaje duhovni učitelj i politički mentor., a 1964. prima islam i zvanično mijenja ime u Muhammed Ali.

Nation of Islam u to vrijeme je u najmanju ruku bio kontroverzan smatrajući sve bijelce neprijateljima i robovlasnicima pri čemu su, uglavnom, propovijedali šiitsku verziju islama.

1975. prihvata sunitsku verziju islama kojoj će Ali ostati vjeran do kraja.

Jedna od njegovih poznatih izjava jeste i da mu činjenica da je osvojio svijet nije donijela satisfakciju.

“Bog mi je dao ovu bolest da bi me podsjetio da je On broj jedan”, rekao je Ali.

Ali je odbio regrutovanje i slanje u Vijetnamski rat zvanično se pozivajući na prigovor savjesti uz pojašnjenje da ne želi učestvovati u “kršćanskim ratovima”.

Nakon što se stav javnosti u SAD prema ratu u Vijetnamu vremenom promijenio, Ali je postao jedan od lidera antiratnog pokreta donekle mijenjajući retoriku o razlozima odbijanja služenja vojske.

muhammed-aliKad je Muhammadu Aliju ponuđena zvijezda sa njegovim imenom na Holivudskom šetalištu slavnih (Hollywood Walk of Fame) on je to odbio rekavši:

“Nemoguće je da dopustim ljudima da gaze po imenu Muhammad.”
Kako bi sačuvali uspomenu i odali priznanje najpoznatijem profesionalnom bokseru u historiji, nađeno je alternativno rješenje – zvijezdu s imenom Muhammad postavili su na zid zgrade uz šetalište.

Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona. Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom.