Odabrani projekti CineLink koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival objavljuje finalnu selekciju projekata u razvoju koji će ove godine biti predstavljeni u sklopu CineLink koprodukcijskog marketa. U drugom krugu izabrano je sedam projekata afirmiranih režisera Jugoistočne Europe, koji su u završnoj fazi razvoja i finaliziranju finansijskih konstrukcija.

Novi naslovi upotpunili su listu već izabranih osam filmskih projekata, u ranoj fazi razvoja, koji su sudjelovali u pripremnoj CineLink radionici u aprilu ove godine. Prijave za prvi krug selekcije bile se otvorene autorima koji rade svoj prvi ili drugi filmski projekt.

Sedamnaest projekata uključujući i dva gostujuća bit će predstavljeni u okviru ovogodišnjeg CineLink koprodukcijskog marketa, koji će se održati od 14. do 16. augusta u sklopu CineLink dana filmske industrije (11. do 16. augusta).

„U izbor su ušli projekti različite tematike sa vrlo specifičnim autorskim poetikama. Adekvatan omjer projekata afirmiranih filmskih stvaralaca i onih iza kojih stoje zanimljive, mlade nade filma, garantuje da ćemo u augustu imati uzbudljiv filmski market,“ izjavila je rukovoditeljica CineLink programa Amra Bakšić Čamo.

Šolja kafe i nove cipele na nogama
Režija: Gentian Koçi
Scenarij: Gentian Koçi
Producenti: Gentian Koçi, Blerina Hankollari
Produkcijska kompanija: ARTALB FILM
U koprodukciji sa: Graal Films
Albanija, Grčka
Dva nerazdvojna gluhonijema brata, identični blizanci u četerdesetim godinama života, saznaju da će, zbog genetskog oboljenja, različitim tempom, ali neizbježno, postepeno i nepovratno oslijepiti. Dok polako utanjaju u nepodnošljivi svijet tišine i mraka, onemogućeni da vide ono što ih okružuje, ali i jedan drugog, dva brata moraju donijeti tešku odluku.

Kelti
Režija: Milica Tomović
Scenarij: Milica Tomović
Producent: Vladimir Vasiljević
Produkcijska komapnija: EED Productions
U koprodukciji sa: Meander
Srbija, Crna Gora
Dok se njihova zemlja raspada, grupa podjednako smiješnih i otkačenih osoba, pripadnici tri različite generacije, sudjeluju u kostimiranoj proslavi dječijeg rođendana.

Brisanje Franka
Režija: Gabor Fabricius
Scenarij: Gabor Fabricius, György Barathy
Producenti: Gabor Ferenczy, Gabor Fabricius, András Muhi
Produkcijske kompanije: Focusfox, Otherside Stories
Mađarska
Godina je 1983, a Frank je ogorčeno dijete ulice “bez budućnosti”. Frank i članovi njegovog punk benda shvaćaju da je država zabranila njihovu muziku jer su tekstovi njihovih pjesama politični. Frank bježi u psihijatrijsku bolnicu gdje mu se pridružuje mlada neprijateljica sistema Hanna. Lijekovi omamljuju Franka, ali slobodarske riječi ostaju glasne.

Unutrašnje ostrvo
Režija: Ru Hasanov
Scenarij: Ru Hasanov
Producent: Orkhan Tarverdizade
Produkcijska kompanija: Coyote Cinema
U koprodukciji sa: Arizona Productions
Azerbejdžan, Francuska
Vitaly Pronin živi sam, bez struje i tekuće vode, na otoku Kur Dili u pograničnom području između Azerjbedžana i Irana. Na otoku je svojevremeno bila smještena prosperitetna sovijetska životinjska farma, ali sve se promijenilo kada je nivo vode u Kaspijskom jezeru porastao potopivši most koji je Kur Dili povezivao sa kopnom. Šezdeset sedmogodišnji Vitalyij na otoku uživa u poznim godinama života okružen tisućama izgladnjelih konja sve dok njegov mir ne poremeti dolazak emotivno i fizički zlostavljanog šahovskog velemajstora Seymoura. Film je zasnovan na stvarnim događajima.

Praznik rada
Režija: Pjer Žalica
Scenarij: Pjer Žalica
Producenti: Pjer Žalica, Aida Huseinović,
Produkcijska kompanija: Udruženje za umjetnost i kulturu FORUM
U koprodukciji sa: Propeler Film, A.S.A.P. Films, Staragara, Bascelik, Artikulacija Film
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Slovenija, Srbija, Crna Gora
Armin se vraća u svoj rodni grad i kreće u potragu za istinom koja oslobađa, ali istovremeno i sputava i boli.

Prirodno svjetlo
Režija: Dénes Nagy
Scenarij: Dénes Nagy
Producenti: Marcell Gerő, Sára László
Produkcijska kompanija: Campfilm
U koprodukciji sa: Novak Prod, Mistrus Media
Mađarska, Belgija, Latvija
Ožujak 1943. Jedan mađarski vojnik odlazi u misiju tokom koje svjedoči masovnom ubojstvu. PRIRODNO SVJETLO je film o donošenju odluka u moralno neodređenom svijetu.

Orkestar
Režija: Matevž Luzar
Scenarij: Matevž Luzar
Producentica: Petra Vidmar
Produkcijska kompanija: Gustav Film
Slovenija
Članovi puhačkog orkestra na turneji doživljavaju situacije koje bi im trebale promijeniti život, ali oni odluče gurnuti ih ispod tepiha.

GOSTUJUĆI PROJEKTI:
Tokovi
Režija: Mehdi Hmili
Scenarij: Mehdi Hmili
Producent: Moufida Fedhila
Produkcijska kompanija: Yol Film House
U koprodukciji sa: MPM Film, Tarantula Productions
Tunis, Francuska, Luksemburg/Belgija
Amel nakon izvanbračne afere izlazi iz zatvora i kreće u pohod opasnim ulicama Tunisa u potrazi za svojim nestalim sinom.

Začarani lutalica
Režija: Babak Payami
Scenarij: Babak Payami
Producenti: Hussain Amarshi, Charles Wachsberg
Produkcijska kompanija: Payam Films Inc.
Kanada
Bili su potrebni boljševička revolucija, dolazak nacista na vlast u Njemačkoj i fašizam u Italiji da židovskog dječaka iz Azerbejdžana, Leva Nussimbauma, pretvore u Essada Beya, poznatog pisca koji nije shvaćao ljubav.