Od “Love Story” do “Love Letters”

love-lettersPriča od 45 godina

Arthur Hiller je 1970. godine pred kamerama ujedinio glumački par Ali McGraw i Ryana O’Neila, ubrzo postao mitski zbog svjetskog uspjeha “Love story” filma, koji je oduševio i rasplakao generacije gledaoca.

Priča o studentu prava iz imućne porodice koji je pohađao ispite na Harvardu i u biblioteci sreo mladu djevojku koja je morala raditi da bi završila fakultet, uprkos socijalnim razlikama je veličala istinsku ljubav. Međutim život je odlučio drugačije…!

Trijumf ljubavne tragedije koja je obrađivala društvene razlike, neizljećivu bolest i ludu ljubav, nikada nije izjednačen ni u jednom ostvarenju svjetske sedme umjetnosti.
Četrdeset pet godina kasnije par zagrljen i nasmijan, čija su postojanja također bila izvrgnuta različitim životnim događajima, uspjesima kao i neuspjesima, su nanovo bili zajedno za vrijeme predstave “Love Letters” i opet oduševili publiku i brojne profesionalce.

Ujedinjeni u teatru Broward Center For The Performing Arts u južno-floridskom gradu Fort Souderdale, danas 74 godišnji O’Neil koji se dugo liječio od alkohola, a prođle godine ostao bez ljubavi svoga života, prelijepe Farrah Fawcet, dok im je sin Redmond pod stalnom liječničkom njegom zbog uzimanja droga, i 76 godišnja Mc Graw koja je također dugo bila pod utjecajem alkohola, pa se uspješno izliječila, prebrodila je izčeznuća Stevea Mc Queenea i Roberta Evansa, su ganuli cijelu planetu.

Sretni zbog novog susreta dvoje glumaca su organizirali više nego uspješan “revival” ljubavnih pisama pod nazivom “Love Letters”. Događaju su prisustvovali Bai Ling, poznata umjetnica kineskih korijena, protagonistica “Southeland Tales” ili Tippi Hedren, junakinja Hitchcockovih “Ptica” ili filma “Marnie”.

Predstava koju režira Gregory Mosher je najprije predstavljena na Broadwayu, pa nakon turneje po cijeloj Sjevernoj Americi će se uskoro izvoditi i na Beverly Hillsu u čuvenom The Waliis teatru, gdje će poznati glumački par također predstaviti prepisku između Melisse Gardner i Andrewa Makepeacea Ladda III, koja je trajala pola stoljeća.

Džana Mujadžić