“Od kaosa do smirenja” izložba bosanskog udruženja Mir Sada u Lyonu

Pošto poznati i rado čitani mitski reciti pričaju o zemlji rođenoj iz kaosa, promjenjenoj žubom vremena kao i različitim priodnim i društvenim okolnostima, koji su također stvorili uvjete da postane nastanjena i manje izvrgnuta prirodnim nepogodama, pod znakom čovječanstva povezanim sa svemirom, mnogobrojne osobe žele nastaviti razvoj.

S istinskom namjerom slijeđenja opće dobrobiti planete, Bosna i Hercegovina, zemlja koju je rat učinio podijeljenom i uništenom nasiljem ne uspijeva se oporaviti i uspraviti. Sadržaj se uklapa u bazne teme i pitanja suvremenih društava : migracije, nasilje, zajedničke podjele…

Izvjesna društva i njihovi upravljači instrumentaliziraju strah od izbjeglica i migranata, zbog nepoznavanja ili nedostatka kulture, ponekad nedovoljne informiranosti. Udružiti u isti događaj umjetnička prezentiranja i stvarna obavještenja, diskutirati o proživljenim iskustvima, životnim pričama da bi se objasnila i razumjela stvarnost koja nije prijeteća, nego naprotiv zanimljiva i ispunjena pasijom, te poletom.

Ovakvo predstavljanje migranata poduzeli su članovi bh. udruženja Mir Sada, koje već dva desetljeća aktivno djeluje u Lyonu i broji nekoliko tisuća aktivista, svih nacionalnosti i oko 300 donatora. Oni će od 3. do 12. veljače u sedmom lyonskom okrugu gdje je smještena Općina, upriličiti izložbu Alaina Bonneta, posvećenu onima koji su morali sve napustiti i postati “migranti”. Predviđen je i Dan svjedočenja u Centru Otpora i Deportacije, dok će Banjalučanka Sanda Tafić Droumaguer sa kompanijom Volubilis, tumačiti teatrsku postavku Mustaphe Kharmoudija “Humanost i sve drugo”. Lyonska trupa Image Aïgue će izvesti teatralnu kreaciju pod nazivom “Čovjek koji ide”.

Udruženje Mir Sada godinama pomaže mlade u Bosni i Hercegovini. Uspjeli su financirati gradnju sportske dvorane u Mihatovićima, koja je ujedno prostor za organiziranje drugih manifestacija : kulturnih ili obiteljskih.

Sedmu godinu udruženje pomaže skolovanje mladih iz Sanskog Mosta, Srebrenice, Mihatovća, Ježevaca. Lyonski aktivisti omogućuju mladim ljudima i ženama koji nisu mogli dobiti azil u Francuskoj, dobijanje micro kredita koje oni koriste za početak osobnih, ekonomskih projekata u zemlji. Također su udruženi s ostalim galskim asocijacijama, što preduzimaju građanske akcije na Balkanu.

Džana Mujadžić