Oblasni filmovi zapaženi na festivalu Cinémed u Montpellieru

marko-mandi-damjan-kozoleOsunčani festival

Sredozemna galska metropola Montpellier sa više od 600.000 stanovnika je treći južni grad, odmah iza Marseillea i Nice. U predivnom starom, gradskom jezgru u raskošnoj palači “Le Corum”, izgrađenoj od ruzičastog granita, vidjeli smo nezaboravna ostvarenja cijelog Sredozemlja, što su najbolji način spajanja dvije obale i približavanja stanovništva- umjetnošću!
Nedjelju dana 38. manifestacije Mediteranskog filma, obasjavalo je sunce i visoke temperature tako da su se brojni učesnici kupali na sedam kilometara udaljenoj obali. U okcitanskom centru, ulice su obilježene na francuskom i španjolskom jeziku a zvuci gitare ne prestaju, dok je arapski jezik u većinskoj upotrebi. Talijanskim se razgovara na terasama koje krase i daju poseban ugođaj, raskošnom gradskom trgu Komedija, na kojem se cijeli dan i noć održavaju različiti plesni i glazbeni programi.
Žiri zlatne Antigone pod predsjedništvom lijepe manekenke sa Korzike, Laetitie Casta, je najveće priznanje za dugometražni film, dodijelio šarmantnom i zabavnom reditelju iz Barcelone Jo Solu, za djelo pod nazivom “Život i druge fikcije”. Kritičari su odabrali ostvarenje izraelske Palestinke Mahe Haj, “Personal Affairs”, a publika je dala glasove francusko-belgijskoj produkciji “Timgad”, Fabricea Benchaouchea.
Oblasnu ekipu je predvodio nadareni i inteligentni slovenski reditelj Damjan Kozole, čiji je već nagrađeni “Noćni život”, slavljen u Karlovym Varyma i Zadru za najuspješniju režiju, ostavio značajan trag i.u Montpellieru, pa bio u središtu brojnih debata i diskusija. Isto se dogodilo i sa Bresanovim projektom, između zagrebačkog “Interfilma” , srpske produkcije “Zillion film”, Lazara Ristovskog, te slovenskog “Vertiga” sa Danijelom Hocevarom, čiji je naziv “Čudna zemlja”, jednim od 15 projekta za dodjelu stipendije za razviće. Na “Cinémed Meetings” ga je predstavila Maja Vukić. Projekt će se realizirati slijedeće godine i biće mnogo stvarniji od predhodnih realizacija nadarenog Šibenčanina, koji se ovaj put bavi mitskim problemima zadnjeg oblasnog sukoba, sa tri povezane priče o Hrvatima i Srbima koji otvaraju i zatvaraju mrtvačke kovčege, ulaze i izlaze iz grobova i nastoje pronaći umrle s obje strane.

Prestižni uzvanici

Reditelj iz Podgorice, ujedno direktor dokumentarnog filmskog tv programa Crne Gore, Senad Šahmanović je sa scenaristicom tv serija i rediteljicom Claudiom Bottino iz Genove, nastanjenom u Gradu svjetlosti, napisao scenario za dugometražnu fikciju “Sirin”, te nagrađen prestižnom nagradom “Bonmarché”. Producent mu je poznata pariška kuća Alliance i Jean-Chritophe Barret.
U zvaničnom natjecanju za najbolji kratki film bila je i Bugojanka iz Holandije, Ena Sendijarević s “Importom”, projiciranom na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu, u programu “Petnaestorica reditelja”.Odabrana među pet kandidata za slijedeći “Oscar” za najbolje kratko ostvarenje na stranom jeziku, rediteljica priprema prvi dugometražni film, nazvan “Luda ljubav”.

Na ovogodišnjem “Cinémedu” uprilićeni su “hommages” Mauru Bogloniniju, Ettoreu Scoli, Ronit Elkabetz, Imanolu Uribe, Valeriji Bruni Tedeschi, Sergiju Lopezu, Arnaudu i Jean-Marie Larrieu, tuniskoj kinematografiji i alžirskom “Novom valu”. Festival je nakratko posjetila i Isabelle Adjani, junakinja ovogodišnjeg ostvarenja Louisa-Juliena Lepetita “Carole Matthieu”, čija je predpremijera organizirana u Montpellieru.
Predsjednica značajne sredozemne, manifestacije sedme umjetnosti “Cinémed” bila je bivša ministrica kulture, Aurélie Philippetti.

Džana Mujadžić