Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta: besplatan film u kinu Meeting Point i online

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u petak, 27. januara bit će održan poseban filmski program, u kinu Meeting Point u Sarajevu i online putem platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Program je besplatan.

U petak, 27. januara u 19 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će prikazan film “The City and the City” Christosa Passalisa i Syllasa Tzoumerkasa. Film će biti besplatno dostupan i online, u petak, 27. januara od 12 sati do ponoći u cijeloj BiH i regiji na Ondemand platformi kina Meeting Point: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Film “The City and the City” je neispričana priča u šest poglavlja o životu mahom sefardske jevrejske zajednice u Solunu. Prošlost i sadašnjost grada se susreću i isprepliću u svojim pukotinama.

“’The City and the City’ vizuelno i narativno suprotstavlja užase kroz koje je jevrejska zajednica u Solunu prošla tokom 20. stoljeća, o savremenom iskustvu grada koji je gotovo preko noći nasilno i neopozivo izgubio svoj multikulturalni karakter i kvalitet. Grad koji je mnogo propatio i počinio mnoge grijehe, naš rodni grad. Kroz film se provlače dvije linije. Prva je solunski svakodnevni život kakav je danas – kršćanski, grčki, urbani, donekle provincijalan. Druga, historijski tačna i gorko činjenična, pokreće fragmente 20. stoljeća koji su na gradskom tijelu ostavili tragove njegove najveće traume zajedno sa tragovima izgubljenog raja. Dvije struje, dvije linije, savremena i sanjiva, linija duhova, linija brutalno nestale jevrejske zajednice, koegzistiraju unutar okvira tokom cijelog filma, stvarajući dijalog koji je nekontroliran, intenzivan i zagonetan”, zapisali su o filmu autori Christos Passalis i Syllas Tzoumerkas.

Besplatne ulaznice za projekciju filma u kinu Meeting Point u Sarajevu preuzimaju se u petak, 27. januara, sat vremena prije početka projekcije (od 18 sati, film počinje u 19 sati). Besplatni kodovi za online gledanje filma dostupni su u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/, a film će se moći gledati online u petak od 12 sati do ponoći.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta se održava u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

Pozivamo vas da se sudjelovanjem u ovom programu uključite u obilježavanje ovog značajnog datuma, čijim se komemoriranjem pokušava osnažiti osuda zločina Holokausta, s ciljem sprječavanja da se ovi strašni zločini više ikada ponove.

Ostavite komentar