Kritičari oduševljeni novim Jokerom

Nakon prikazivanja i premijere film Joker režisera Todda Phillipsa na filmskom festivalu u Veneciji, svi su oduševljeni, a kritičari poručuju: “Film je čista magija!”

Filmski kritičari koji su imali priliku pregledati film prije ostalih olako su zaključili da je novi Joker jedan od najboljih ovogodišnjih filmova.

Jedan od glavnih razloga za toliko oduševljenje je glumac Joaquin Phoenix koji je savršeno utjelovio zloglasnog junaka, mentalno nestabilnog komičara Arthura Flecka, što nimalo nije bio lak zadatak.

Na smijehu novog Jokera je radio mjesecima, a za potrebe filma je izgubio 23 kilograma.

Joaquin Phoenix je kasnije objasnio kako se pokazalo da mu je gubitak kilograma, u kratkom vremenskom roku, počeo utjecati na psihologiju.
“Počinjete gubiti razum”, poentirao je Phoenix koji glumi siromašnog klauna u prljavom i kriminalnom Gotham Cityju početkom osamdesetih godina.

Fleck zbog oštećenja na mozgu neko vrijeme provodi u ustanovi, gdje pod kontrolom drže njegov patološki smijeh koji se najčešće pojavljuje u neprimjerenim trenucima.

Sanja o karijeri stand-up komičara i želi biti dio popularnog showa koji vodi Murray Franklin (Robert De Niro), ali nakon što mu se za to napokon pruži prilika, postaje predmet ismijavanja. U Jokera ga je pretvorilo nemilosrdno društvo.

“Ono što mi je (Arthur Fleck) bio na početku snimanja potpuno je drugačije od onoga što je bio na kraju. Neprestano se razvijao. Nikada nisam iskusio ništa slično”, objašnjava Phoenix.

Režiser Todd Phillips je poručio da je nedostatak empatije u svijetu jedna je od glavnih poruka filma.