Novi rekord: Meryl Streep 20. put nominovana za Oscara

Meryl Streep je postavila novi rekord kada su u pitanju nominacije za Oscara. Naime glumica je imala 16 nominacija za najbolju glavnu žensku ulogu, i 4 nominacije za najbolju sporednu žensku ulogu, te je sa 20 nominacija za Oscara davno pretekla Katharine Hepburn i Jacka Nisholsona, koji su nominovani po 12 puta.

Meryl Streep je ove godine nominovana na Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u filmu “Florence Foster Jenkins“, u kojem igra njujoršku bogatašicu koja postaje operska pjevačica iako ne umije da pjeva.

Ona je povodom 20. nominacije na Twitteru postavila kratak videosnimak iz jednog od svojih ranijih filmova na kojem se vidi kako igra od radosti.

Streep (67), koju mnogi smatraju najboljom glumicom generacije, također drži rekord i sa 30 nominacija za Zlatni globus.

Njena ponovna nominacija za Oscara izazvala je oduševljenje na društvenim mrežama, a mnogi su napisali da je time demantovala tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je “precijenjena”.

Streep je na dodjeli Zlatnih globusa kritikovala Trumpa, nakon čega ju je on na Twitteru nazvao “jednom od najprecjenjenijih glumica u Hollywoodu”.

Ona je prvi put nominovana za Oscara 1979. godine, a osvojila je tri zlatne statue – za sporednu žensku ulogu u filmu “Kramer vs. Kramer” (1980) i najbolju glavnu glumicu u filmovima “Sofijin izbor” (1983) i “The Iron Lady” (2012).