Novi Predator ili kako su toliko gluposti uspjeli nagurati u jedan jedini film

(Mogući spoileri)

Ako ste od onih koji misle da je novi Tomb Raider pravi promašaj, onda je bolje da razmislite o svojim riječima, jer poslije novog Predatora možda ga proglasite remek djelom …

Htio bih prvo da istaknem kako ja nemam ništa protiv komičara, jer i oni moraju da rade i zarađuju hljeb, ali nagurati toliko komičara u jedan naučno-fantastični horor film može samo da uradi neko kome je bitno da se u filmu pojavljuju iole poznata imena, a šta će biti sa filmom to ga uopšte ne zanima.
Tvorci novog Predatora pokušali su vjerovatno da imitiraju Marvelove filmove te da nabacaju dosta komičnih scena kako bi i oni pokupili riječi hvale od publike. Ipak sve se u globalu pretvorilo u jednu veliku budalaštinu, jer pored toga što u filmu nema apsolutno ništa smiješno moraš film unapriejd da definiraš kao komediju da bi sve to imalo smisla. Ovako imamo iskasapljene ljude i one koji su još uvijek živi a koji pričaju viceve i ponašaju se kao da su krenuli negdje na odmor, a ne u borbe protiv smrtonosne prijetnje.

Ovakve filmove počeo sam da doživljavam kao ličnu uvredu, jer oni napadaju u nama ono što nas, između ostalog, čini razumnim bićima: logiku. U filmu nema ništa logično, ništa u suštini nema smisla; nabacana je hrpa likova koji se k’o blente pojavljuju i dolaze sa scene, ulaze u priču kako im drago i dolaze iz nje kad im drago bez jasnih uvoda, zapleta, vrhunaca, raspleta i kraja … Ništa ni sa čim. Ni reda ni discipline. Likovi umiru krajnje neozbiljno, spašavaju živote jedni drugima eto jer mogu, žrtvuju se jedni za druge eto jer im tako drago … Kratko jasno: užas od priče.

Pretpostavljam da su tvorci ovog filma pomislili kako postoje provjereni šabloni po kojima stvaraš sigurno uspješne filmove, pa su kompletan film izgradili od već izlizanih priča i scena.
Nakon uvoda koji je eto ko i solidan, odjednom imaš specijalne agente koji dolaze po neku naučnicu za koju su čuli da ‘Puno gleda u zvijezde’, kako bi je odveli u supertajnu i superzaštićenu laboratoriju da joj pokažu najveće tajne na svijetu: živog vanzemaljca sa svom svojom popratnom opremom.
Tokom cijelog filma nismo niti jednom čuli a kamoli vidjeli da ona ima ikakve veze sa naukom osim što gleda kroz mikroskop i nagađa šta bi moglo a šta ne bi moglo biti. Ali zato, čim je se presvukla i dekontaminirala, otkrivamo njene nevjerovatne sposobnosti: ona užasno dobro barata oružjem, radi salta, mlati se bolje nego bilo kakav MMA borac, razvaljuje brave, vozi autobuse, leti gore, skače dole … Šta god poželiš. Lik Casey Bracket (Olivia Munn) sigurno je jedan od najgorih i najbesmislenijih likova u filmu, mada joj se to i ne može zamjeriti, jer svi oni u globalu izgledaju kao grupa neozbiljnih blentavaca koji upravljaju svime i odlučuju o sudbini svijeta.

Želio bih da napomenem i to kako u filmu nije poginula niti jedna žena, a sigurno je prikazana pogibija nekoliko stotina ljudi. Smrt žene u filmu izgleda postala je previše šokantna za Holivud, pa tako sve češće žene postaju superjunaci a sve rjeđe postaju žrtve u filmovima. Takav je slučaj i ovdje.

Čašu sa ovim likom prelila je jedna od posljednih scena u kojoj ona ostaje na zemlji i posmatra kako pada svemirski brod, i pada, i leti, i pada, i leti, i tako pređe sigurno nekoliko desetina kilometara. To uopšte nije razlog da se u sljedećoj sceni iznenada pojavi Casey i (možeš misliti) sa noževima napadne Predatora (kojem ništa ni desetine hiljada metaka nisu mogle).
To pucanje na Predatora provlači se kroz cijeli film iako se likovi iz scene u scenu uvjeravaju da mu meci ne mogu ništa. To sigurno nije razlog da oni ne budu uporni …

Scene u filmovima nevješto su rezane i spajane kao da ih je radila neka lokatla tv kuća, pa to dodatno doprinosi nimalo smiješnim i nimalo zabavnim scenama. Ako još napomenem da vanzemaljsku krvoločnu zvijer koja izgleda kao pas ova grupa junaka pretvori u svog ljubimca, pa mu čak i bacaju lopticu da je donese, onda mislim da se više nema šta reći o filmu.

Na kraju bih istakao i pohvalio jedino dobro u filmu, a to je fenomenalna gluma dječaka Jacob Tremblay-a, koji se proslavio sa ulogom u filmu Room iz 2015. godine, a koji nam i u ovom filmu dokazuje da se radi o vrhunskom glumcu, i da će u budućnosti, nadam se, postati nezaobilazna zvijezda mnogih Holivudskih filmova.

I naravno, najbolji dio filma je zasigurno trailer filma. Pregledate njega i nemojte gubiti vrijeme na ostatak filma.