Novi ‘Mad Max’ premijerno u Cannesu

mad-maxU nezvaničnom programu napoznatije smotre svjetskog filma

Mad Max: Fury Road” će se predstaviti u nezvaničnom programu ovogodišnjeg 68 izdanja Festivala filma u Cannesu, 14. maja u velikom teatru “Lumière”. Nakon tri desetljeća vraća se na veliki ekran junak mitske priče Mad Max, kojeg aktualno tumači Tom Hardy. Nametnuti ulogu neće biti jednostavno nakon poznatog, danas 63-godišnjeg Mela Gibsona, koji više vremena provodi kod suca nego pred filmskim kamerama.
“Fury Road” predstavlja post-apokaliptički svijet u kojem se gangsteri bore za vodu i benzin. Max Rockatansky u interpretaciji Hardyja susreće caricu Furiosu, neprepoznatljivu Charlize Theron, koja bježi od opasne bande!
Djelo obilježava i povratak Georgesa Millera naučno-fantastičnom filmu. Slavni Australac je pokrenuo seriju 1979. godine snimivši nastavke “Mad Max 2- Izazov” i “Mad Max- Iznad groma”, 1985. godine.

Svjetska premijera u Francuskoj

Georges Miller je diplomirao medicinu u Sidneyu gdje započinje snimati kratka ostvarenja, sa prijateljem Byronom Kennedyjem. Njihov kratki film “Violence in the Cinema” je dobio dva priznanja australskog filmskog istituta, što im je omogučilo ostvarenje “Mada Maxa”, planetarnog uspjeha. Četiri godine kasnije je Miller nakon čuvenih reditelja Landisa, Spielberga i Joea Dante ostvario zadnji dio slavne “Četvrte Dimenzije” / Twilight Zone- The Movie /.

Reditelj je 1987. godine napokon u Hollywoodu, pa ostvaruje mnogo hvaljene “Vještice iz Eastwicka” pa se posvećuje produkcijama tv filmova i serija. Zatim ostvaruje “Lonrezoa” imenovanog za “Oscara”. Otkupljuje prava i realizira “Babe” 1995. Film je sedam puta imenovan za “Oscara”. Ostvario je i nastavak filma “Babe u gradu”, te realizrao “Happy Veet”, za koji je nagrađen najvećim planetarnim priznanjem Sedme umjetnosti: “Oscarom”! Prije četiri godine je snimio i “Happy Veet 2”.

“Mad Max 3” je producirala kompanija “Kennedy-Miller-Mitchell”, a distribuiraju ga “Warner Bross Pictures” i “Willage Roadshow Pictures”. Svjetska premijera je predvidjena za vrijeme predstavljanja u Cannesu, 14. maja 2015 god.

Džana Mujadžić