Novi film o Staljinu

Fanny-Ardant-DepardieuPrestižni casting

Galska filmska zvijezda i ruski građanin, Gérard Depardieu, će tumačiti Josifa Staljina u biopicu Fanny Ardant čije je snimanje upravo započelo u Portugalu. Cineastica se nadahnula romanom Jeana-Daniela Baltassata “Staljinov divan”/Le Divan de Staline/, objavljenom 2013. godine u Francuskoj. Prelijepa i u 68 godini, Ardant je priznata glumica koja je radila u brojnim veleposlanstvima jer je najprije diplomirala političke nauke, bila je životna suputnica čuvenog reditelja i kritičara Françoisa Truffauta, kojem je rodila kćerku.
Ostvarenje nazvano “Iza mene je prazan kavez” je njezina treća realizacija.
Historijsku fresku producira francusko-portugalska kuća “Leopardo Films”, dok će “Mosfilm” iz Moskve obezbijediti kostime i ostale rekvizite epohe. Intriga je iz 1950 godine i u prvi plan stavlja mladog umjetnika, zaduženog da napravi spomenik Staljinu, što nije po ukusu moćnika iz KGB-a!

Vrijeme pokajanja

Postao ruski građanin prije dvije i pol godine, Gérard Depardieu rođen 1949. godine je iznenadio javnost 2012, kada je predao vlastima svoj francuski pasoš, optužujući ih da bespravno ukidaju povlastice imućnima! Sve to mu ne smeta da snima u Hexagoneu/drugi naziv za Francusku/, gdje je prošle godine učestovao u umjetničkim ekipama ostvarenja”Tour de France” i “Ponoćna kupka” a interpretira značajan lik u gledanoj tv seriji “Marseille”.

Ekipi se pridružila predivna Emmanuelle Seigner, supruga Romana Polanskog i majka njihova dva djeteta: Morgane i Elvisa. Skoro 50-godišinjakinja, privlačna glumica se za vrijeme zadnjeg rata na području bivše Jugoslavije, aktivno uključila u pomoć izbjeglicama, posebno bosanskim i hercegovačkim. Igra Lidiju Semionovu, Staljinovu posljednju ljubav.
“Iza mene je prazan kavez” je priča o Staljinovim morama, utvarama koje ga posjećuju noću, poput njegove supruge koja je počinila samoubistvo, osoba koje je poznavao u Sibiru među kojima je čak i Lenjin, Staljin je suočen s ličnom mržnjom koju, najzad spoznaje, susreće i svoju majku pa mnoge nedužne žene, ljude pa djecu, koje je poslao u smrt.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *