Novi Dracula : erotičan, moćan i čulan

Krvoločni heroj Brama Stokera, vlaški princ Vlad Tepes Dracula je uspješno zaplijenio brojne, svjetske velike ekrane. Velšanin Luke Evans mu je podario svoj rustično odlučni izgled i energiju mladosti.

Glumac došao u Pariz predstaviti najnovije ostvarenje Garyja Shorea “Dracula Untold”, povjerio je novinarima da je Vlad prije nego što je postao vampir, stavljao ljude i žene na metalne šipke.

Aktualni Dracula je najprije htio spasiti svoju obitelj, pa prodao dušu vragu. Mit o Faustu nije daleko. Osjećaj zabrinutosti, što osjetljivim osobama prouzrokuje strah i zebnju, u filmu je povećan specijalnim efektima.

Evans je shvatio lik kao fantastičnog negativca, ujedno posebnog, iako se ustručavao prihvatiti ulogu, iako je bio polaskan jer su prije njega, Draculu interpretirali slavni i upečatljivi prethodnici.

Izjavio je kako ga je dojmila interpretacija Bele Lugosija, po njegovom mišljenju jako poetična. Ali tumačenje Gary Oldmana, američkog glumca rumunjskih korijena, koji je bio sexy i jako zabrinjavajući Vlad, mu je uzor:
“Kao i on htio sam sačuvati slobodu osobnog viđenja ličnosti koju tumačim”-istakao je Evans. Dracula je erotičan jer grize žrtve za grlo, čineći da krvare i gube muškost. Zato je i legenda uvijek čulna”!

Vlad se uvijek vraća

Luke Evans je inzistirao na fizičkoj težini uloge jer je bio prisutan u svim planovima filma. “U ostalim ostvarenjima sam dijelio tučnjavu s drugima, ovdje su me kamermani stalno slijedili, pa nisam mogao predahnuti”- prisjeca se glumac tvrdeći kako je sintetskih slika malo. Zato su glumci i figuranti često ponavljali scene, pošto je postojala opasnost od ranjavanja. Evans se dugo nakon snimanja, osjećao umorno i iscrpljeno:

“Vremenski kratko tumačim utvaru, a dugotrajno šminkanje mi je omogućavalo duhovnu pripremu i koncentraciju. Mogao sam razmisliti o razvoju lika što se od ljudskog bića pretvara u monstruma.”
Glumac bi rado učestvovao u nastavku priče o Draculi, što prolazi stoljeća i epohe za zacuđujućom lakoćom, uvijek spreman na reinkarnaciju.

Dracula na filmu postoji od 1922. godine. Najprije u interpretaciji Maxa Schrecka, Bela Lugosi je započeo tumačiti lik 1931. godine, dok je Christopher Lee glumio Vlada jedanaest puta, započevsi 1958. godine. Frank Langella je ulogu preuzeo 1979.godine, ali je Francis Ford Coppola sublimirao lik i obnovio legendu 1992. godine, zahvaljujući Garyju Oldmanu i njegovoj magistralnoj interpretaciji.

“Dracula Untold” traje samo 92 minute a tumače ga Sarah Gadon, Dominic Cooper i Samantha Barks, u ulozi Babe Jage.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *