Nova kategorija nagrada Srce Sarajeva za TV serije na ovogodišnjem SFF

Sarajevo film festival (SFF) uspostavlja novu kategoriju nagrada Srce Sarajeva za TV serije, sa željom da promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice, te da potakne njihov međunarodni plasman.

Iz SFF-a navode da u konkurenciju za nagrade ulaze TV dramske serije i komedije premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. godine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, samoproglašenog Kosova i Slovenije.

“O dobitnicima nagrada u kategoriji TV serija odlučivaće žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabraće online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama”, istakli su iz SFF-a.

Nagrade za najbolja ostvarenja biće dodijeljene u kategorijama: najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreator serije, najbolja glumica, najbolji glumac i zvijezda u usponu. Posebna ceremonija dodjele nagrada biće održana za vrijeme 27. po redu Sarajevo film festivala od 13. do 20. avgusta.