Nova adaptacija Uspavane ljepotice

Bio jednom jedan film

Adolfo Arrietta svojom adaptacijom bajke poznatog Perraulta “Uspavana ljepotica“, očarava publiku cijele planete. Neprimjetno kitsch priča o princu rockeru, koji izluđuje oca-kralja Letonie jačinom svojih bubnjeva. Mladić nastoji pronaći najbolji način da probudi uspavanu princezu, zabranjenog kraljevstva Kentz. Spreman na podvige nije zabritut što njegovu rodnu grudu okružuje nepoznata džungla, iz koje vrijebaju različite opasnosti. Svi se boje susreta sa vješticama, vilama i raznolikim čarobnjacima, osim kralja koji ih smatra izmišljenim.

Scenario potpisuju reditelj Arrieta i Charles Perrault.
Mladi princ u interpretaciji Nielsa Schneidera može upotrijebiti posebna krila ali njegov percepter, kojeg tumači galski glumac Mathieu Amalric, ne želi iznenađenja pa mu helikopterom pokazuje nepoznato kraljevstvo. Tu se našla i jedna arheolog iz Unesco-a, koju glumi Aghate Bonitzer što sa velikom grupom eksperta istrazuje kako restaurirati porušeno kraljevstvo. Dobro poznaje Knetz jer je bila tu stoljeće i 15 godina ranije te prisustvovala rođenju zaspale princeze, kada je zla vila u interpretaciji Ingrid Caven, proklela djevojčicu. Ingrid koja je u to doba bila dobra vila je izčeznuće djeteta pretvorila u san, od 100 godina.

Adolfo Arrietta detaljno slijedi kodove čuvene bajke a uposlio je princa da smartphoneom snimi zaspale stanovnike kraljevstva, prije negp što ih probudi. Ako se film posmatra samo kao zabava i razonoda, može se učiniti dosadnim i ne previše originalnim s odsustvom mašte. Ali realizacija je kultivirana i obiluje rafiniranošću.

Španski cineast nastanjen u Francuskoj od 1967. godine je bio papa undergrounda, davnih sedamdesetih i volio je anđele i čarobnice. Ističe da su braća i sestre čarobnjaka Merlina i poznatog Cocteaua.

Džana Mujadžić