Niko neće da gleda film: Novi ‘Robin Hood’ doživio debakl u kinima

Novi ‘Robin Hood‘ čiji je budžet iznosio čak 100 miliona dolara doživio je pravi debakl u kinima, zaradivši u prvoj sedmici prikazivanja samo 23,8 miliona dolara.

Film koji je radio Lionsgate, a koji je baziran an klasičnim književnim likovima, prije sedam dana počeo je da se prikazuje u kinima, i to za vrijeme praznika što je trabala da bude odskočna daska za uspjeh ovog filma. Desilo se ipak suprotno …
Studio je prijavio budžet od 100 miliona dolara za ovaj film, a kako sada stvari stoje ovo je možda i najveći gubitnik u 2018. godini. Zarađeni novac do sada nije dovoljan ni da pokrije četvrtinu troškova filma, a sve su prilike kako se stanje filma neće poboljšavati ni u narednim danima, osim ako se ne desi neko čudo, a čuda u kinima, bar kada je zarad u pitanju, jako su rijetka …

Film je režirao Otto Bathurst, a u filmu igraju  Taron Egerton kao Robin Hood, Jamie Foxx kao Little John, Eve Hewson kao Marian, i Ben Mendelsohn kao šerif od Nottingham-a. Ipak, čini se kako priča nije uspjela da namami publiku, dok sa druge strane ni kritičari nisu oduševljeni filmom. Film ima samo 13% raiting na Rotten Tomatoes, i 5,3 ocjenu na IMDb-u.

Jedna od stvari koje su možda utjecale na propast film je to što su se u isto vriejme u kinima počeli prikazivati  ‘Ralph Breaks the Internet‘, koji je ostvario drugu najveću zaradu tokom otvaranja za Dan zahvalnosti, te ‘Creed II‘, koji je takođe dobro prošao u kinima.
Ogroman broj ljudi odlazi u kina tokom Dana zahvalnosti, ali nisu mnogi bili zainteresirani da gledaju novog Robin Hooda, što pokazuje i njegova zarada tokom prvog vikenda prikazivanja, a koja iznosi samo 9,1 milion dolara.

Robin od Loxley-a pokazao se kao uspješna investicija u prošlosti, tako da ne možemo kriviti  Lionsgate što nije predvidio neuspjeh ovog projekta.
1991. godine Kevin Costner igrao je glavnu ulogu u filmu ‘Robin Hood: Prince of Thieves‘, koji je ostvario zaradu od 400 miliona dolara, sa budžetom manjim od 50 miliona dolara.
Russell Crowe je takođe 2010. godine glumio glavnu ulogu u filmu ‘Robin Hood‘ koji je ostvario zaradu od 300 miliona dolara, a sa budžetom do 200 miliona dolara.
Sa druge strane, novi ‘Robin Hood‘ je izgleda totalni promašaj sa kojim će produkcijska kuća da izgubi milione dolara, te sigurno u skorije vrijeme nećemo više gledati ovaj lik u nekom visoko-budžetnom filmu.

Od filmova koji su ove godine imali budžet 90 miliona ili više, ‘Robin Hood’ je zvanično ostvario najgoru zaradu u ovoj godini.
Možda je ljudima naprosto dosadilo da gledaju ovu već mnogo puta ispričanu priču ispričanu, ili možda akcijski stil filma nije ispao dobro kada se primijenio na Robin Hood-a.
Kako god da jeste, film je zvanično najveći gubitnik do sada u 2018. godini.