Nihad Voloder: Moguće je baviti se muzikom i imati ispunjen život

Intervju sa Nihadom Voloderom počet ćemo anegdotom sa jednog snimanja.

Anegdota ima mnogo ali ispričat ću jednu šalu Arsena Dedića kada smo se prvi put upoznali. Ja sam otputovao za Zagreb u studio Nikše Bratoša u kojem smo snimali album za Hari Mata Haria odnosno duetsku pjesmu Haria i Arsena kako je nosi naziv pjesme “Sve smo promjenili” i u toku snimanja pili smo neko vino i ja sam onako često dosipao u času vino Arsenu Dediću na šta je on onako u Arsenovom stilu duhovitosti rekao: “Čuj mali nisi neki gitarista al točis za čistu 10-ku.” Svi smo onako prasnuli u smijeh. To mi je ostalo u sjećanju na Arsena i na cijelo snimanje tog albuma.

1. Odakle ljubav za muzikom i komponovanjem?
Od svoje 10 godine počeo sam pjevati u školskom horu i tada upoznao svog školskog druga koji je već tada bio dobar gitarista i gledajući njega jednostavno me je privukla gitara i evo i dan danas predan sam gitari.

2. Da li je moguće baviti se muzikom i imati ispunjen privatni život?
Moguće je baviti se muzikom i imati ispunjen život. Ja imam mnogo obaveza jer pored svoje karijere aktivni sam član grupe Hari Mata Hari vec 16 godina. Muzika je nešto prelijepo ali u svakom slučaju morate imati podršku i razumijevanje porodice jer se često desi da otputujem na duže.

3. Sa kojim muzičarem ste prvo snimali?
Pa iskreno ne mogu se baš tačno sjetiti sa kojim sam muzičarem prvo snimao ali sjećam se da sam bio sretan kada sam snimao i sarađivao sa Nikšom Bratošom.

4. Da li biste voljeli da se Vaša djeca bave ovim poslom?
U koliko moja djeca pokažu želju za muzikom ja ću im biti podrška u svakom smislu. Meni su se dešavale i dešavaju lijepe stvari tokom moje muzičke karijere

5. Koja je razlika u kvalitetu muzike nekada i sada?
Velika je je razlika u smislu što je bilo mnogo teže uraditi pjesmu snimiti ako niste imali kvalitet. Danas je ponuda mnogo veća ali kvalitet manji. Radi se trendovski sve je nekako slićno rijetki su oni koji danas uspiju biti orginalni u muzici.

Ajla Hurko