Nihad Hrustanbegović izdao novi album, ‘Une Belle Journée’

une-belle-journeeJedinstven i originalan triptih

Nakon nepunih godinu dana Nihad Hrustanbegović je izdao 14 januara ove godine svoj sedmi samostalni album koje je lično komponovao, pod naslovom “Une Belle Journée”/Lijep dan/. Muzički triptih koji se sastoji iz filmskih kompozicija, koncerta Symphonic Sevdah Dreams i jednog eksperimentalnog snimka. Novi opus maestra Hrustanbegovića je pod uticajem filmske, klasične, svjetovne i etno muzike.
U 65 minuta predstavljeno je 12 originalnih kompozicija među kojima su “Tango Village”,”Chanson Valse de Paris”,”Echoes”, “Morning” i kompozicija“Natural Born Farmers” koja je i naziv dokumentarnog filma nizozemskog reditelja Jacka Hanssena, prikazanog na TV kanalu NPO2, početkom mjeseca za koji je Nihad Hrustanbegovic komponovao muziku u toku 2014-e godine . U nastavku albuma su i “Angel Baby” (Uspavanka za Bebu Andjela)”, “Flying cows”,”Greeen cheese swing”,”Medieval Soundscape” i “Parafraza Biti ili ne”.
U drugom dijelu je predstavljen snimak koncerta”Symphonic Sevdah Dreams” snimljenog u Amsterdamu. Finalni dio albuma je eksperimentalni snimak “The Waves and Echo’s of the Sea”.
Cineast nastanjen u nizozemskoj prijestolnici Esmir Majdanac, uradio je video montažu “Tango Village” sa albuma Une Belle Journée’ koji se može vidjeti i poslušati na Youtube-u. Fotografiju albuma je uradila Carolien Sikkenk a ilustraciju omota, Frederiek Zaber.
Kompozitor, maestro na klasičnoj harmonici, pianista i profesor muzike je umjetničku karijeru započeo kao devetogodišnjak.
3 puta zaredom: 1988, 1990, i 1991. godine je bio dobitnik nagrada na Bosansko-Hercegovačkim i Jugoslavenskim natjecanjima mladih talenata.
1995. postaje student nizozemskog Konzervatorija ArtEZ i Akademije Messiaen u gradu Amhemu. 2002. godine je magistrirao održavši više od 1000 koncerta u poslednjih 20 godina.

Sedam solističkih nastupa u Concertnoj dvorani u Amsterdamu

Svirao je između ostalog sa Grace Jones, Al Di Meolom i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, a na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadasnja Kraljica Beatrix! Brend Heineken je upotrijebio jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu a umjetnik je imao posebnu počast nastupiti u 2 puta u Viteskoj dvorani u Den Hagu i sedam puta u Concertnoj dvorani u Amsterdamu.
Učestovao je u najgledanijim emisijama nizozemske televizije, poput „Top 2000″,”Slobodni zvuci”,”A GoGo”, “Svijet se nastavlja okretati”.
Holandski kompozitor porjeklom iz Bosne i Hercegovine je prvi koncert majstor na klasičnoj harmonici u svijetu koji je uspio interpretirati “Četiri Sezone” Antonija Vivaldi-a, prema originalnim notama Urtext.
Belgijski muzički novinar i kritičar, Ludwig van Mechelen, ocijenio je ostvarenje na “Centrale Classique” sa maksimalnih pet zvjezdica.
Album Une Belle Journée’je dostupan u digitalnoj verziji preko CDBaby.com, Apple iTunes – Amazon MP3 – Google Music Store, Shazam, Beyond Oblivion and Great Indie Music.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *