Netflix predvodi sa najviše nominacija za Zlatni globus

Dodjela filmske nagrade Zlatni globus smatra se početkom vrhunca sezone filmskih nagrada. Ove godine održava se 77. po redu, a održaće se u nedjelju 5. januara.

Na predstojećoj dodjeli mogli bismo gledati svojevrsnu dominaciju Netflix-a, čiji filmovi imaju čak 17 nominacija, te prednjače ispred Sony-a, Disney-a i Warner Bross-a.

I među televizijskim producentima dominira Netflix, također sa 17 nominacija, HBO ih ima 15, a Hulu i Prime Video po pet.

U glavnoj filmskoj kategoriji bore se čak tri Netflixova originalna filma, što bi značilo da bi se filmska industrija u dogledno vrijeme iz kino-dvorana mogla preseliti u domove.

Netflixova drama “Bračna priča” osvojila je najviše, šest nominacija za Zlatni globus, a s po pet je slijede filmovi “Irac”, koji se također prikazuje na Netflixu i Tarantinov “Bilo jednom… u Hollywoodu“, dok su Warner Brosov “Joker” režisera Todda Phillipsa te Netflixova “Dvojica papa” režisera Fernanda Meirellesa osvojili po četiri nominacije.

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija, “Černobil” (HBO), “Kruna” (Netflix) i “Nevjerovatno” (Netflix) našli su se na vrhu popisa s po četiri nominacije.

Ceremonija dodjele Zlatnih globusa često je i više nego tačan indikator kako i kome će biti dodijeljeni Oscari u februaru. Zlatni globus rijetka je svečanost koja na istom mjestu okuplja radnike iz televizijskog i filmskog svijeta.

“Netflix uistinu ima dobru godinu”, smatra urednik Varietyja Tim Gray, podsjećajući da je ta filmska platforma prošle godine ‘izašla’ samo s filmom “Roma“, a ove godine ima šest vrlo kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Netflix je originalne filmove počeo realizirati tek 2015. godine, ali je u međuvremenu utrošio milijarde dolara kako bi privukao vrhunske filmske talente, financirajući ujedno raskošne sezonske kampanje kada su posrijedi nagrade.

Britanski komičar Ricky Gervais rekordan peti put biće domaćin svečanosti na Beverly Hillsu, a od njega se i ove godine očekuju provokativne šale. Ali obećao je da će to biti posljednji put.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno djelo dobiće Tom Hanks za velika dostignuća u filmskome svijetu u kojem je poznat i kao filmski producent, a ne samo kao glumac, odlučilo je 90 članova Holivudske udruge stranih medija. Američki glumac već je dobitnik dva Oscara te četiri Zlatna globusa.