Netflix osvojio samo dva Zlatna globusa, a imao je 34 nominacije

Posljednja, 77. dodjela Zlatnog globusa može se posmatrati kao i svojevrsni debakl za Netflix. Naime, streaming servis osvojio je dva Zlatna globusa, iako je imao 34 nominacije (17 nominacija za filmove i 17 nominacija za serije).

Netflix je osvojio Zlatnog globusa za najbolju glumicu, Olivia Coleman u seriji The Crown, i Laura Dern za najbolju sporednu glumicu u filmu Marriage Story. Najvažnije je ipak da Netflixov film režisera Martina Scorsesea, The Irishman, nije osvojio niti jednog globusa iako je imao šest nominacija.

HBO je osvojio četiri globusa, po dva za serije Succession i Chernobyl. Amazon Prime Video osvojio je dvije nagrade za Fleabag (najbolji mjuzikl ili komedija tv serija, i najbolja glumica u tv seriji mjuziklu ili komediji).
Hulu je takođe osvojio dvije nagrade, Patricia Arquette osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu u seriji The Act, i Ramy Youssef je osvojio nagradu za najbolje glumca u komediji Ramy. Jedina nagrada za nestreaming servis otišla je Foxu za seriju Fosse/Verdon, i to je nagradu osvojila Michelle Williams za najbolju glumicu u kratkoj seriji.

Što se filmova tiče tu su dominirali klasični filmski studiji, i to Universal za najbolji film dramu 1917, i Sony za najbolji film mjuzikl/komedija, Once Upon a Time in Hollywood.

Joaquin Phoenix osvojio je nagradu za najboljeg glumca u filmu Joker, dok je Awkwafina postala prvi glumac iz Azije koji je osvojio Zlatnog globusa, i to za najbolju glumicu u mjuziklu/komediji, The Farewell.

Netflixu može biti utješno to da je jedini streaming servis koji je osvojio nagradu u kategoriji filma, i to za najbolju sporednu glumicu u filmu Marriage Story.