Home / Vijesti / Netflix i Warner Bros tuženi od strane Sotonskog hrama zbog prikazivanja Bafometa u seriji o Sabrini

Netflix i Warner Bros tuženi od strane Sotonskog hrama zbog prikazivanja Bafometa u seriji o Sabrini

Sotonski hram tužio je američki servis Netflix i filmsku kuću Warner Bros. Entertainment zbog korištenja njihovog zaštitnog znaka, statue Bafometa, u novoj seriji “The Chilling Adventures of Sabrina”.

Naime, Netflix je sredinom oktobra počeo emitirati remake serije o Sabrini vještici tinejdžerki, koja je urađena kao horor, za razliku od hita iz devedesetih godina. Iako su reakcije publike na novu seriju itekako dobre, čini se kako su se njeni kreatori već na početku suočili s problemima.

U jednoj od prvih epizoda serije prikazana je poznata sotonska statua Bafomet na koju Hram sotonizma ima autorsko pravo. Pored kršenja autorskih prava, iz Hrama tvrde kako je prikazivanje statue kršenje i prava na zaštitne znakove te povreda poslovanja. U tužbi koju je Hram predao Okružnom sudu SAD-a za južni distrikt New Yorka, sotonistička sekta traži odštetu u iznosu od 150 miliona dolara.

Hram, kako se navodi u tužbi, uvrijeđen je da je Bafomet predstavljen kao simol zla u “The Chilling Adventures of Sabrina”.

“Sotona je književna figura simbola vječnog pobunjenika, duhovnog bića koji se podigao protiv Boga, a ne personalizacija zla”, kažu iz Sotonskog hrama.

Ključno načelo članova i pristalica Sotonskog hrama jeste da sotonisti zaslužuju jednaku zaštitu i poštivanje kao sljedbenici bilo koje religije. Prema brojnih istraživanjima sotonizam je danas najbrže rastuća religija u Americi.