Nedjelja njemačkog filma u Gradu svjetlosti

festival-of-german-films-in-parisVeć više od dva desetljeća Germain film, organizacija za međunarodnu promociju njemačke sedme umjetnosti koju financira Ministarstvo za kulturu i media-Filmförderunganstalt isto kao i regionalne institucije, organizira u Parizu, Festival njemačkog filma, što se dugo vremena upriličava u čuvenom kinu L’Arlequin, smještenom u šestom gradskom okrugu.

Prema izjavama direktorice German Films, Mariette Rissenbeek, aktualno 21. izdanje je posvećeno ženama. Ostvarenje “Paula“, Christiana Schwochowa koje je otvorilo manifestaciju je fantastičan portret slikarice Paule Modersohn-Becker, djelo “Lou-Andreas Salomé” je biografija poznate filozofkinje a film pod nazivom “24 nedjelje” isto kao i “Divlji”, pa “Fukushima, ljubavi moja” su realizirale rediteljice što su ispričale predivne sadržaje posvećene posebnim i značajnim ženama, neobičnih i jedinstvenih postojanja.

Ostvarenje “Tschik” Fatiha Akina kao i “Brat i sestra” Jana Krügera ne pripadaju prvoj grupi ali su u suradnji sa pariškim Goethe Institutom pomogli da se pokaže jedinstvena retrospektiva “ženskih filmova”. Produkciju Komplizen Film oformile su Maren Ade i Janine Jackowski, što su na izvoru posebnih i traženih ostvarenja poput “Toni Erdmann” koji je oduševio na svim svjetskim smotrama sedme umjetnosti.

Program je kompletiran kratkometražnim filmovima, dokumentarcima i “školskim” djelima poput “Dnevnika Anne Frank“. Festival se okončao sa cine-koncertom: projekcijom nijemog filma “Tri svjetlosti”, mitskog reditelja Fritza Langa, koje je glazbeno slijedio DJ Raphaël Marionneau, predstavljen u suradnji sa Bertelsmannom.

Goethe Institut je projecirao osobni izbor ostvarenja, što su oduševila brojne Parižane i turiste koji borave u gradu, što ih godišnje primi 28 milijuna. Među odabranim filmovima pariška publika je vidjela “Everyone Else” Maren Ade, “The Forest for the Trees” iste cineastice, zatim “Heidi Schneider is Stuck” i najzad fikciju Urlicha Köhlera “Schlafkrankheit” , nagređenim Srebrenim medvjedom na Berlinaleu 2011. godine.

Džana Mujadžić