Natalie Portman – “Fanovi i mediji su utjecali na moju karijeru”

Na “Women’s March” u Los Angelesu, Natalie Portman je izjavila da je tokom snimanja filma “Leon: Profesionalac” sa 13 godina doživjela “seksualne neprijatnosti” od strane fanova i medija, koje su utjecale na njeno ponašanje u kasnijoj karijeri.

S 12 godina Natalie je dobila ulogu gdje je glumila djevojčicu koja se sprijatelji a ubicom da bi osvetila ubistvo svoje porodice.

Francuski film u to vrijeme izazvao je podijeljena mišljenja, jer je Natalien lik bio interpretiran kao Lolita te se mnogo raspravljalo o odnosu djevojčice i odraslog muškarca, kojeg je glumio Jean Reno.

Režiser Luc Besson kasnije je priznao da u prvom scenariju djevojčica i ubica postanu ljubavnici, ali kasnije je promijenio radnju.

Natalie je ispričala da je bila jako uzbuđena kada joj je došlo prvo pismo fanova. Kad ga je otvorila prestravila se, u pismu je odrasli muškarac pisao da mašta o tome da je siluje.

“Na jednom radiju trajalo je odbrojavanje do mog 18 rođendana, kada ću legalno smjeti spavati s muškarcima. Kritike filmova vrtjele su se oko toga rastu li mi grudi. Već s 13 godina shvatila sam da ću se, ako budem iskazivala svoju seksualnost, osjećati nesigurno te da će muškarci misliti da imaju pravo govoriti i objektificirati moje tijelo”, rekla je Natalie.

Dok je opisivala taj događaj, podršku su joj pružale glumice Eva Longoria Baston i Constance Wu.

Glumica sa diplomom Harvarda tvrdi da je nakon toga prilagodila svoje ponašanje te je čak odbijala filmove u kojima se po scenariju trebala ljubiti s nekim. Ubrzo je stekla reputaciju konzervativne i ozbiljne šmokljanice.

“Osjećala sam potrebu da sakrijem svoje tijelo i obuzdam svoj izričaj i rad kako bih poslala poruku da sam neko vrijedan sigurnosti i poštovanja”.

Iskazala je nadu da ćemo jednom živjeti u svijetu u kojem žene smiju izraziti svoju seksualnost i želje, bez straha da će biti fizički ugrožene.