Nastavak “Space Jama” u vrhu američke top liste, ali je za Forbes očekivano razočaravajući

Film “Space Jam: Nova legenda” (Space Jam: A New Legacy) je po zaradi na prvom mjestu američke top liste. U sedmici prvog prikazivanja u skoro 4.000 kina zaradio je 31,65 miliona dolara.

Međutim, kao što je i očekivano, recenzije za ovaj film produkcijske kompanije Warner Brosa su loše. No, publika u kinima mu je na web stranici Cinemascorea, kompanije posvećene istraživanju i evaluaciji filmskog tržišta, dala ocjenu A. Na ovoj stranici je filmska ostvarenja moguće ocijeniti slovima od A do F – A označava da je film dobar, dok F označava da je ostvarenje loše.

Online izdanje poslovnog lista Forbes piše da nastavak “Space Jama” nije ništa manje razočaravajući od filma “Dolittle”, čija je zvijezda glumac Robert Downey Jr. “Dolittle”, čiji je budžet iznosio 175 miliona dolara, je zaradio 30 miliona dolara tokom prva četiri dana u prvoj sedmici prikazivanja prošle godine.

Među producentima novog “Space Jama” je NBA košarkaš LeBron James, koji je i glumac u ovom filmu. Prvi dio ovog ostvarenja, čija je zvijezda bio legendarni NBA igrač Michael Jordan, je 1996. na početku prikazivanja u kinima zaradio 28 miliona dolara, a danas bi to iznosilo 60 miliona dolara.

Jordanov “Space Jam”, čiji je budžet bio 90 miliona dolara, je na domaćem tržištu tada zaradio 90 miliona dolara, što bi danas bilo 187 miliona dolara. Na svjetskom tržištu je zarađeno 230 miliona dolara. Ali, treba imati na umu da su se u Warner Brosu odlučili na prikazivanje nastavka u drugoj godini pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila i filmsku industriju.

Forbes smatra da pandemija nije jedini razlog što “Space Jam” više nije popularan kao prije. Ocijenili su da LeBron James nije popularan kao Michael Jordan prije 25 godina i da “Space Jam” više ne izaziva nostalgiju kao nekada. Zaključuju da je nastavak manje jedinstven od prvog dijela filma iz 1996.