Nakon napravljenih izmjena u Maroku dozvoljeno prikazivanje filma ‘Exodus’

exodusRidley Scott-ov biblijski  blockbuster, ‘Exodus: Gods and Kings‘, prošli mjesec zabranjen je u Maroku, Egiptu, i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kada je odbor za reviziju prigovorio na scenu u kojoj Christian Bale kao Mojsije (Musa a.s) sa 11 godina prima poruku od Boga, što je odbor za reviziju protumačio kao fizičko prikazivanje Boga, što je u Islamu potpuno nedopustivo.

Egipatski odbor je takođe dodao pritužbu i na nehistorijske činjenice koje su iznesene u filmu.

Ali, nakon razgovora između Marokanskog kinematografskog centra i 20th Century Fox-a, film će sada konačno da bude prikazan i u kinima u Maroku.

20th Century Fox i Scott su izjavili da su ‘nakon višestrukih razgovora koji su bili ljubazni i vrlo profesionalni’, postigli dogovor da uklone dvije scene u kojima se vrši Božanska personifikacija.

Exodus nije prvi film koji se suočio sa problemima na Bliskom istoku. I ‘Noah‘ je zabranjen u velikom dijelu Istoka početkom 2014. godine zbog prikazivanja lika Božijeg poslanika. U 2012. godini ‘The Girl with the Dragon Tattoo‘ nikada nije stigao na filmska platna na Istoku kada su proizvođači odbili da naprave predloženu cenzuru.