Home / Vijesti / Box Office / Najveći ljetni pobjednici i gubitnici u 2017. godini

Najveći ljetni pobjednici i gubitnici u 2017. godini

Bilo je ovo jako loše ljetno za američku i britansku filmsku industriju. Američka industrija zabilježila je gore rezultate nego prije 16 godina, dok je britanska filmska industrija zabilježila gore rezultate nego prije 25 godina.
Okrivljuju se online streameri, loši nastavci filmova i nedostatak dobrih filmova za august.
Sa druge strane, međunarodni box office zabilježio je rast od 3%.
Evo ko su najveći pobjednici i gubitnici ovog ljeta:

POBJEDNIK: Wonder Woman
Wonder Woman‘ je ljetni film broj 1. Film je treći najgledaniji Warner Bros-ov film svih vremena, najgledaniji film svih vremena koji je režirala žena. Film je počeo sa prikazivanjem 2. juna, a još uvijek u kinima zarađuje milione.
Do sada je širom svijeta zaradio 807 miliona dolara.

GUBITNICI: Propali nastavci filmova
U ovim čudnim vremenima čini se kako imamo nastavke filmova koji nemaju kraja. Neki od filmova koji su se prikazivali ove godine trebali su da budu franšize, međutim kako su propali u kinima prvi dijelovi filma nije za očekivati da ćemo vidjeti i nastavke. Između ostali loše rezultate ostvarili su:
The Dark Tower (Ukupna zarada 89 miliona dolara. Budžet 60 miliona dolara),
Valerian (Ukupna zarada 172 miliona dolara. Budžet 177 miliona dolara),
Baywatch (Ukupna zarada 119 miliona dolara. Budžet 69 miliona dolara), i
King Arthur: Legend of the Sword (Ukupna zarada 146 miliona dolara. Budžet 175 miliona dolara).

POBJEDNIK: Dunkirk
Christopher Nolan-ov film čija se radnja dovija u Drugom svjetskom ratu bio je jako rizičan projekat, jer se lahko moglo desiti da bude zasjenjen filmovima o superjunacima, te da doživi propast. Umjesto toga desilo se to da je film postao senzacija, i sa budžetom od 100 miliona dolara zaradio je 174 miliona dolara u američkim kinima i još 240 miliona internacionalno.

GUBITNIK: Detroit
Posljedni film režiserke Kathryn Bigelow i scenariste Mark Boal (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) koji je inspirisan istinitim događajima i govori o policijskoj brutalnosti nad crncima, doživio je propast u kinima zaradivši samo 16 miliona dolara.

POBJEDNIK: Girls Trip
Bila je ovo jako loša godina za komedije sve dok Queen Latifah, Jada Pinkett Smith, Regina Hall, i Tiffany Haddish nisu se udružile u filmu ‘Girls Trip’ koji je zaradio 121 milion dolara sa budžetom od 19 miliona dolara. Film je imao bolje otvaranje od filma ‘Bridesmaids’, prodao je više karti sedmično nego ‘Bad Moms‘, i jedina je komedija koja je u 2017. premašila zaradu od 100 miliona doalra.

GUBITNIK: Valerian and the City of a Thousand Planets
Valerian and the City of a Thousand Planets (177 miliona dolara budžet), ambiciozni sf film režisera Luc Besson bio je daleko skuplji od filma Lucy iz 2014. godine (40 miliona dolara budžet) ali je zaradio daleko manje novca od njega.
Lucy je širom svijeta zaradio 463 miliona dolara, dok je Valerian and the City of a Thousand Planets zaradio tek 172 miliona dolara, i jedan je od najvećih gubitnika do sada u 2017. godini.

POBJEDNIK: Despicable Me 3
Ko bi mogao da pomisli da će mala žuta stvorena postati jedna od najbolje izvozne američke robe? Film ‘Despicable Me 3’ zaradio je ogromnih 975 miliona dolara širom svijeta (255 miliona u američkim kinima), te je pretekao filmove Shrek i postao najgledaniji serijal animiranih filmova svih vremena.

GUBITNIK: The House
Komedija ‘The House’ u kojoj glavne uloge igraju Will Ferrell i Amy Poehler, a koja govori o roditeljima koji svoju kuću pretvore u ilegalni kasino, zaradila je 33 miliona dolara širom svijeta, nasuprot budžetu od 40 miliona dolara.

GUBITNIK: Colin Trevorrow
Sa zarađenih samo 4 miliona dolara i izuzetno lošim kritikama za film ‘The Book of Henry‘, režiserova reputacija je dovedena u pitanje do te tačke da se fanovi pitaju da li će režiser zadržati svoj posao na filmu ‘Star Wars: Episode IX’.

POBJEDNIK: Povratak Marvel-ovih heroja
Nisu ih bez razloga zvali ‘čudesni’. Spider-Man: Homecoming treći je reboot u posljednjih 15 godina, ali ipak je zaradio 738 miliona dolara širom svijeta, dok su ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2‘ zaradili 862 miliona dolara širom svijeta.

POBJEDNIK: Edgar Wright
Kreator kultnih komedija ‘Scott Pilgrim vs. the World‘ i ‘Hot Fuzz‘, britanski scenarista i režiser Edgar Wright, uspio je sa filmom ‘Baby Driver‘ da napravi pravu senzaciju. Ovo je ujedno prvi njegov film koji je u američkim kinima zaradio više od 100 miliona dolara. Film je ukupno širom svijeta zaradio 194 miliona dolara, sa budžetom od 34 miliona dolara.

GUBITNIK: Logan Lucky
Režiser Steven Soderbergh odustao je do svog prethodno najavljenog odlaska u penziju, te je snimio film ‘Logan Lucky’ u kojem glavne uloge igraju Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Katherine Waterston, i Riley Keough. Film je sa budžetom od 29 miliona dolara uspio da zaradi jedva 20 miliona dolara širom svijeta.

POBJEDNIK: Annabelle: Creation
Bilo je potpuno neočekivano da će The Conjuring iz 2013. godine postati tako uspješna horor franšiza. ‘Annabelle: Creation’, četvrti film iz ove franšize, zauzeo je prvu poziciju u kinima tokom premijernog prikazivanja, te ukupno zaradio 81 milion dolara u američkim kinima i 138 miliona dolara u ostatku svijeta. Budžet filma iznosio je 15 miliona dolara.

GUBITNIK: Open Road Films
Open Road Films još uvijek se oporavlja od gubitka sa filmom ‘The Promise‘ koji je sa budžetom od 90 miliona dolara uspio da zaradi samo 8,2 miliona dolara. Ali problem je i sa filmom ‘The Nut Job 2: Nutty by Nature‘ koji je sa budžetom od 40 miliona dolara uspio do sada da zaradi samo 23,5 miliona dolara.

POBJEDNIK: Lionsgate
Lionsgate ostvario je odlične uspjehe sa filmovima The Big Sick (47,9 mil), All Eyez on Me (45 mil), i The Hitman’s Bodyguard (44 mil).

GUBITNIK: Transformers: The Last Knight
Peti film o Transformers-ima pokazao je kako Michael Bay-ovi gigantski roboti gube moć, kako kod publike tako i kod kritičara. Film je u američkim kinima zaradio 130 miliona dolara sa budžetom od 217 miliona dolara. Spas mu je ipak došao u ostatku svijeta gdje je zaradio 473 miliona dolara, ali je daleko iza prethodnog filma Age of Extinction (koji je zaradio 1 milijardu dolara u 2014. godini).

POBJEDNIK: 47 Meters Down
Kao i prošlogodišnji film ‘The Shallows‘, ovaj film o ajkulama čiji je budžet iznosio 5,5 miliona dolara, a zarada 44 miliona dolara, pokazao je da ‘Jaws’ formula i dalje funkcioniše i 40 godina nakon izlaska ovog filma.

POBJEDNIK: Atomic Blonde
Ovaj niskobudžetni, supernasilni špijunski triler, pomeo je konkurenciju u kinima tokom premijernog vikenda, i ukupno u američkim kinima zaradio 49 miliona dolara, više nego režiserov David Leitch-ov film ‘John Wick‘ iz 2014. godine.

POBJEDNIK: Matt Reeves
War for the Planet of the Apes‘ zaradio je 143 miliona dolara u američkim kinima, i 216 miliona dolara u ostatku svijeta. Ovo je posljednji film iz reboot franšize. Film je dobio odlične kritike, i mogući je kandidat za Oscara.

GUBITNIK: Prodaja ulaznica
Vlasnici kina doživjeli su jako lošu sezonu. Kako izvještava the Hollywood Reporter, ljetni box-office u sjevernoj Americi doživio je pad za 16% u odnosu za isti period prošle godine, i zarada će da padne ispod 4 milijarde dolara, što je prvi put od 2006. godine.