Najniža gledanost Oscara u historiji

Bez voditelja i bez nečega upečatljivog, gledanost televizijskog prenosa 92. ceremonije dodjele nagrade Oskcar bila je najniža u historiji, a privukla je samo 23.6 miliona ljudi, što je za 20 posto niže nego prošle godine.

To je objavio američki ABC pozivajući se na rezultate Nilsen akademije. Iako je prvi put u historiji jedan strani film osvojio nagradu za najbolji film, to nije privuklo gledaoce.

Uz to, ceremonija je održana ranije nego uobičajeno što je vjerovatno uticalo na privlačnost dodjele.

“Dodjela je bila previše predvidiva, previše bijela i previše dosadna”, rekao je Tom O’Nil, osnivač portala Golderbija koji se bavi dodjelom nagrada.

Po drugi put u historiji dodjela Oskara protekla je bez domaćina, a kritičari ocjenjuju da je to još jedan od hendikepa ovogodišnje ceremonije.

“Ono što domaćin radi jeste da da oblik i glas kada im ništa drugo ne pruža. Ovogodišnja dodjela morala je više da popuni taj vakum”, ocijenio je James Ponivozik iz New York timesa.

I kritičar Vashington posta, Henk Staver, rekao je da je šou bio previše predvidiv i nazvao ga je “Oskar autopilot” jer je, kako kaže, troipočasovna emisija “krstarila Holivudom na 35.000 metara visine”.

U 2000-im godinama gledanost dodjele Oskara iznosila je između 35 i 45 miliona gledalaca i najčešće je bio druga najgledanija emisija godišnje, a 2015. godine šou je pratilo 37.3 miliona gledalaca.