“Nadanje Srebrenica” u glavnom programu 69 Festivala u Avignonu

irena_mulamuhicUmjetnošću protiv zla

Multimedijska postavka “Nadanje Srebrenica” u režiji Harisa Pašovića je dio zvaničnog programa ovogodišnjeg, 69 izdanja najpoznatijeg starokontinentalnog festivala teatra u Avignonu, pod vođstvom čuvenog reditelja Oliviera Py.
Dokumentarna, umjetnička i metafizička postavka u kreaciji Harisa Pašovića, Lade Maglajlić i Enesa Huseinčehajića izvešće se u Gradu Papa, od 11 do 19 jula, u raskošnom prostoru Sveučilišta Avignon i oblasti Vaucluse. U prvom dijelu jednoiposatne predstave, publika će se susresti sa ženom iz Srebrenice, koju tumači prvakinja sarajevskog Narodnog pozorišta, poznata glumica Irena Mulamuhić, zatim će vidjeti 40 minutni dokumentarni film “Traganje”, snimljen na mjestima masovnih ubistava i primarnih pa sekundarnih grobnica. Treći dio je posvećen izložbi DNK žrtava.

Haris Pašović, 54 godišnji reditelj, je i profesor na Akademiji Dramskih umjetnosti u Sarajevu i začetnik filmskog festivala čija je uspješna epopeja, započela ratne 1993 godine. Radio je sa Susan Sontag, dok je njegova postavka “Romea i Djulijete” bila jako komentirana u oblasti i inozemstvu, zbog činjenice da je ona pokazana kao hri+šćanka a on-musliman. Pašović je nagrađen u Edinburgu i Singapouru, otvorio je Napuljski festival i oduševio britansku publiku, svojom adaptacijom Russelovog “Osvajanja ljepote”. Djelovao je u pariškom teatru “Bouffes du Nord” na poziv Petera Brooka.

Nestali-univerzalni sadržaj

Umjetnčki direktor sarajevskog “East-West” centra ostvario je i u svijetu hvaljenu, uličnu postavku “Crvena linija” sa 11 541 stolicom u sjećanje na isto toliko poginulih stanovnika bh prijestolnice. Prosle godine je ostvario na Latinskom mostu u Sarajevu, zanimljivu postavku posvećenu Stoljeću Mira, na istom mjestu sa kojeg je Princip izvršio atentat koji je gurnuo čovječanstvo, u jednu od najvećih katastrofa.
Aktualni performans u Avignonu je posvećen Srebrenici, ali i izgubljenim osobama u Argentini, Cileu, kartelskim ratovima Mexica, nestalim u Indoneziji, Libanonu, Kambodži, Sudanu, Centralnoj Africi.
Postavka je ostvarena uz pomoć specijalista za traganje za nestalima: Amorom Mašovićem, Sadikom Selimovićem i Ismetom Musićem. Umjetničku saradnju su obezbijedili Irma Saje i Vedad Orahovac, kao i kustosica prof.dr Aida Abadžić-Hadžić.
“Nadanje Srebrenica” su producirali East-West Center iz Sarajeva i pariška kuća 13 Productions.

Džana Mujadžić