Na svjetskom box officeu “Aladdin” premašio zaradu od 900 miliona dolara

“Aladdin” Disneyjeva filmska adaptacija klasika premašila je zaradu od 900 miliona dolara od početka prikazivanja krajem maja, što je čini jednim od najuspješnijih reboota.

Naime, film je jučer dosegao cifru od 879,3 miliona dolara zarade na svjetskom tržištu, čime se približio drugim Disneyevim naslovima koji su prešli zaradu od 900 miliona dolara kao što su “Beauty and the Beast”, “The Jungle Book”, “Alice in Wonderland” te tri nastavka filmova “Pirates of the Caribbean”.

Međutim, samo dan poslije i Aladdinu je uspjelo da se popne na vrh liste najuspješnijih i ostvari zaradu blizu milijarde dolara. U skladu s njegovom trenutnom dominacijom, “Aladdin” je treći najveći ovogodišnji Disneyjev film u svijetu, i to nakon superherojskih hitova “Avengers: Endgame” i “Captain Marvel”.

“Aladdin” je već prilikom prvog vikenda prikazivanja zaradio 117 miliona dolara, a nakon sedam sedmica ova cifra popela se na 313 miliona dolara.
Najviše zarade od početka prikazivanja film je prikupio u Japanu, oko 72 miliona dolara te potom 63 miliona dolara u Južnoj Koreji, 53 miliona dolara u Kini, 43 miliona u Velikoj Britaniji…

“Aladdin” je živa akcijska adaptacija animiranog filma iz 1992. godine koji se zasniva na istoimenoj arapskoj narodnoj priči iz “Hiljadu i jedne noći” i francuskoj interpretaciji Antoina Gallanda.

U glavnim ulogama su Mena Massoud zajedno s Willom Smithom, dok pored njih igraju Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen i Numan Acar.

Film je režirao Guy Ritchie koji je zajedno s Johnom Augustom radio i na scenariju.

Pogledajte trailer: