Na dodjeli Oskara zvijezde će nositi bedževe kao simbol otpora oružanom nasilju

Na 90. dodjeli Oskara Hollywood će simbolično podržati razgovore o kontroli oružja nakon užasnih događaja koja su se nedavno dogodila u SAD-u, a riječ je o školskim pucnjavama u Parklandu na Floridi i širom zemlje. Naime, očekuje se da će zvijezde Hollywooda nositi narandžaste bedževe kao simbol otpora oružanom nasilju.

 

Većina poznatih na crvenom tepihu će se prošetati sa narandžastim bedževima sa američkom zastavom na odjeći kako bi se ukazalo na zaustavljanje oružanog nasilja i podržao rad organizacije Everytown koja se bavi za kontrolu oružja i sigurnost ljudi.

Uzimajući u obzir školsku pucnjavu koja se dogodila 14. februara u Parklandu na Floridi u kojoj je poginulo 17 osoba, većina poznatih je pružila podršku aktivistima tinejdžerima koji su preživjeli i organizovali “Marš za život” pozivajući na kontrolu oružja, a George Clooney i njegova supruga Amal donirali su pola miliona dolara u ime svojih blizanaca Elle i Alexandera.

Ostale zvijezde su prethodnih nekoliko mjeseci pružale podršku Ewerytown organizaciji nakon tragičnog događaja koji se desio u oktobru u pucnjavi u Las Vegasu. Među njima su bile Julian Moore, Melissa McCarthy, Emma Stone i drugi koji su pozvali svoje fanove da obuku narandžaste majice i u javnost pošalju poruku o kontroli oružja na Međunarodni dan borbe protiv oružanog nasilja u junu.

Ovo nije prvi put da poznati na simboličan način obilježe određene pokrete u društvu, kakav je i ovaj o kontroli oružja. Tako su na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog Globusa zvijezde oblačile crno u znak protesta na seksulna nasilja koja se događaju u Hollywoodu.